Започва програмата "Психоанализа и кино" на "София филм фест"

Филмите от "Психоанализа и кино" да се посетят днес в Дома на киното

В програмата "Психоанализа и кино" на "София филм фест" тази година са включени номинираните за "Оскар" "Все още Алис" и "Два дни и една нощ", както и фаворита на фестивала в Кан "Форсмажор", съобщават организаторите.

"Психоанализа и кино" събира в себе си ленти, разглеждащи неосъзнавани теми, които могат да се анализират чрез метода на психоанализата. След прожекциите ще има дискусии, в които се разглеждат емоционалните въздействия на конкретния филм, моменти идентични с живота на зрителите или личния им опит. Целта е да се постигне по-добро разбиране на филмите през индивидуалния поглед.

За "Все още Алис" на Ричард Глацър и Уош Уестморлен Джулиан Мур получи наградата за най-добра женска роля на американската филмова академия. Тя пресъздава образа на успяла жена, която разбира, че е болна от алцхаймер.

Филмите от "Психоанализа и кино" и дискусиите след тях могат да се посетят в Дома на киното на 16-и март от 20:00 часа за "Форсмажор", на 20 март от 18:00 часа за "Два дни и една нощ" и на 21 март от 17:00 часа за "Все още Алис".