Варуфакис скандализира обществото

Свят

16-03-2015, 16:58

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Луксозният му дом и показан на Германия среден пръст възмутиха обществото

Само в рамките на няколко дни гръцкият финансов министър Янис Варуфакис успя да възмути обществеността два пъти, съобщи БТА. Първо в четвъртък френското списание „Пари мач“ публикува репортаж от луксозния му дом в центъра на Атина. Според изданието репортажът е направен по покана министъра. В неделя Варуфакис се извини за това в национален ефир.

Междувременно обаче, в неделя вечерта, германската телевизия А Ер Де (ARD) показа видео, за което се твърди, че показва как Варуфакис размахва среден пръст на Германия. Гръцкият финансов министър заяви, че кадрите са фалшифицирани.

„Пари мач“ публикува серия от снимки от жилището на Варуфакис, на които той позира седнал на пианото, в библиотеката си и как вечеря със съпругата си Данае Страту на терасата им с изглед към Акропола. Фотографиите предизвикаха буря от критики в Атина и в интернет последва вълна от подигравки. „Борбата срещу мерките за икономии започва с чаша шардоне и костур на грил, написа в „Туитър“ Ласе Бьом, консервативен политически съветник в Брюксел.

В съпътстващото интервю за „Пари мач“ Варуфакис критикува логиката на спасителната програма за Гърция, която той се опитва да предоговори с международните кредитори, и казва, че политиката на мерки за икономии е засегнала повече бедните.

В неделя гръцкият финансов министър заяви, че съжалява за снимките. Питам се: „Харесва ли ми тази естетика? Не. И аз съжалявам за това. Ние и двамата съжаляваме за това“, каза той за гръцка телевизия. Часове по-късно, в неделя вечерта, в най-гледаното предаване на германската телевизия А Ер Де, водещият Гюнтер Яух показа кадри от стари интервюта на Варуфакис, като материалът свършва с видео, за което се твърди, че е от изказване в Загреб от 2013 г., в което Варуфакис показва среден пръст на Германия, като казва: „решете сами проблема“.

Варуфакис категорично отрича да е правил неприличен жест по адрес на Германия, съобщава местният сайт нюз.ин. В интервю за германски телевизионен канал той казва, че видеоматериалът с негово участие е бил фалшифициран.

Германският таблоид „Билд“ обаче цитира „експерти“, които твърдят, че видеоматериалът е автеничен.