390 хиляди лева е възстановила НАП Добрич на 607 добруджанци

Парите

17-03-2015, 12:29

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Данъчното във Варна с нов шеф

79 млади семейства от Добрич с данъчно облекчение

Подадени са 89 декларации с надвнесен данък

Над 390 хиляди лева е възстановила НАП Добрич на 607 физически лица, които са надвнесли данък върху доходите, през данъчната кампания на изминалата 2014 година. От началото на 2015 година до средата на март  в офиса на НАП Добрич са подадени 89 декларации с надвнесен данък, а възстановените суми на гражданите възлизат на близо  24 хил. лева .

За да бъдат прихванати или възстановени недължимо платени суми за данък върху доходите, трябва физическото лице да е подало годишна данъчна декларация с деклариран надвнесен данък върху доходите. Декларацията трябва да е подадена в  офиса на НАП Добрич по постоянен адрес. Данък ще бъде възстановен, когато в подадената декларация е посочена сумата на надвнесения данък, името на ТБ, банковия код /ВIC/, номера на банковата сметка, трите имена и ЕГН на титуляра. Към декларацията трябва да са приложени също така и служебни бележки за авансово удържан/внесен данък, актуални за отчетната 2014 година.

Надвнесената сума се възстановява с издаването на акт за прихващане или възстановяване, а когато сумата е до 500 лв. и лицето няма задължения за прихващане - с протокол. Сумата се възстановява 30 дни след подаването на годишната данъчна декларация.

При констатиране на несъответствия в подадената декларация, служителите от офиса на НАП в Добрич изпращат съобщение за тяхното отстраняване, като в 14 дневен срок  физическото лице трябва да подаде нова декларация.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък.