32 нарушения при акция по TISPOL в Сливен

Операцията се провежда на територията на всички държави членки на ЕС

От 9 до 15 март на територията на ОДМВР в Сливен се проведе специализирана операция за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, използването на обезопасителни каски от водачите и пътниците на мотоциклети, както и проверки за използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите. Операцията се провежда на територията на всички държави членки на ЕС.

От проведената операция е видно, че за относително високия брой проверени автомобили са установени малко нарушения свързани с неизползването на обезопасителни колани от водачите и пътниците. От проверените 428 автомобила едва при 32 водачи и пътници са констатирани нарушения. Пътниците, които не поставят обезопасителни колани са главно такива, седящи на задна седалка. От 26 автомобила, превозващи деца са съставени санкции само на двама водачи, които не са поставили обезопасителни столчета.

Основната цел на TISPOL е чрез провеждане на кампания за контрол на използването на обезопасителни колани и каски от мотористите, е да се окаже въздействие върху поведението на водачите на МПС и пътниците и осъзнаване, че неизползването на предпазен колан водачите и пътниците на автомобили и каска от мотористите, значително увеличава риска от настъпване на сериозно увреждане или смърт при възникване на пътен инцидент.

Използването на обезопасителни колани и каски, оказва пряко въздействие на аварийността и в частност на броя на пострадалите и загиналите при тежки пътнотранспортни произшествия.