Добро утро, София!

Ставайте! Днес е важен ден за човечеството

Добро утро в сряда! Дано сте се разсънили и не само вие, но и мозъкът ви, защото днес му е празник. На 18 март се отбелязва Световният ден на мозъка. Така че бъдете внимателни към него, поне днес. Като начало един съвет, както казват хората- „не си напрягайте мозъка” и той има нужда от почивка, особено на празника си. Ако пък искате да блеснете, дайте му възможност да се докаже-решете сложна логическа задача, например. А, най-малкото, с което може да го заинтригувате е подготвената от нас важна информация за деня-не го лишавайте от нея.

И нещо любопитно: Предаването на сигнали от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч. Е, гледайте да не се нервирате много, за да не стане някоя катастрофа в главата ви заради превишена скорост или да си лепнете някоя глоба. И помнете – да се ядосваш, значи да се наказваш за грешките на другите. Просто се усмихнете и света ще ви изглежда прекрасен.

Хубава сряда!

ВРЕМЕТО
Явно сме се харесали вчера на слънцето, защото и днес ще хвърля по едно око. Предимно облачно ще бъде времето в столицата, но все пак то ще успее да се покаже и да сгрее софиянци. Градусите ще бъдат между -3 и 5.

СЛЪНЦЕТО И ЛУНАТА
В София Слънцето ще изгрее в 6:34 часа и ще залезе в 18:36 ч. Продължителността на деня е 12 часа и една минута.  
Луната е в зодиакалния знак на Водолей.

ТРАФИК
От май метрото ще има два нови маршрута, а в началото на април пускат първите чеитири нови станции. Раширението ще използват още 135 000 души.

БЕЗ ВОДА
Кой квартали и за колко време ще останат на сухо днес, вижте тук. И да има, и да няма вода, нищо не ви пречи да прочетете и няколко интересни факта за водата.

НА ТЪМНО
Къде и за колко време днес в столицата се планува спиране на тока, погледнете тук.

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В СТОЛИЦАТА

От 09.00 часа ще се проведе редовно заседание на Народното събрание.
От 09.00 часа в конферентна зала на хотел „Шипка” ще се проведе семинар на тема „Промените в данъчното и осигурителното законодателство 2015 г.”
От 09.00 часа в София Хотел Балкан, зала „Средец” Salesforce.com, лидер на глобалния пазар за CRM системи, и Некст Консулт, риселър на американската компания за България, организират форум на тема: „Постигнете повече, както никога досега”.
От 09.30 часа заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще вземе участие във втората конференция „Оценки и инвестиции в недвижими имоти“, организирана от Forton и Камарата на професионалните оценители, съвместно с Royal Institution of Chartered Surveyors, която ще се проведе в хотел „Хилтън”.
От 09.30 часа министърът на здравеопазването Петър Москов ще награди екипите на центровете за спешна медицинска помощ от областите Кърджали, Смолян и Пазарджик за оказаната от тях спешна помощ на лица от бедстващите райони. Спешните медици ще бъдат удостоени с Почетен знак – златен, първа степен на Министерство на здравеопазването. Събитието ще се проведе в конферентната зала на Министерство на здравеопазването.
От 10.00 часа ще се проведе редовно заседание на Министерски съвет.
От 10.00 часа в сградата на Българската търговско-промишлена палата ще се проведе форум, съвместно с Отдела за промоция на търговията и инвестициите към Посолството на Полша в София и Българо-Полската Търговско-промишлена камара.
От 10.30 часа пред сградата на Народното събрание на пл. „Народно събрание” износителите на дървесина и дърводобивните дружества ще проведат мирен протест срещу Решението за забрана износа на дървесина в срок от три месеца.
От 12.00 часа в Националния пресклуб на БТА директора на Националното училище по танцово изкуство Анна Донева ще даде пресконференция във връзка с това, че Министерство на културата ще подпомогне абитуриентите от НУТИ за годишния им концерт.
От 13.30 часа министърът на икономиката Божидар Лукарски ще представи одобрената Оперативна програма по „Иновации и Конкурентоспособност” в сградата на Министерство на икономиката на ул.”Славянска” 8.
От 14.00 часа в сградата на Министерството на околната среда и водите на бул. "Мария Луиза"22 ще се проведе Висш консултативен съвет по водите.
От 14.00 часа в Големия салон на БАН, Институтът по обща и неорганична химия организира тържествено събрание по повод 55-годишнината от създаването му.
От 17.30 часа акад. Стефан Воденичаров, председател на Българската академия на науката, ще открие паметна плоча на българския книжовник Кузман Шапкарев на източната страна на Централната поща – на ъгъла на ул. „Гурко” и ул. „К.Шапкарев”.
От 18.00 часа в мраморното фоайе на първи етаж на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4, ще бъде представена книгата „Проект за историко-хронологическа таблица на най-забележителните исторически събития от сътворението на света до днешни дни, черпан из разни хронологически и исторически съчинения и натъкмен от К. А. Шапкарев”. В представянето на книгата ще участват: проф. дин. Николай Жечев, проф. дин. Илия Тодев, чл.-кор. дин. Румяна Радкова, доц. д-р Георги Митринов, доц. д-р Александър Гребенаров.
От 18.00 часа в Зала Сердика на „Шератон София Хотел Балкан” ще се проведе официалната среща по награждаването на участниците в Rinker’s Challenge – предизвикателство за стартиращи предприемачи.
От 18.00 часа в София Хотел Балкан, зала „Сердика” ще се проведе официална церемония по награждаване на участниците в Rinker’s Challenge – предизвикателство за стартиращи предприемачи.