Битката за записване на първокласници в елитните училища започна

Повечето софийски школа ще събират документи от началото на април

Битката за записване на първокласници в елитните училища започва. Повечето от най-търсените учебни заведения в столицата ще събират документи от началото на април. Очаква се традиционно силната конкуренция за централните учебни заведения да е още по-засилена тази година, пише Преса.

Причината е в бейби бума от 2008 г. Преди 7 години у нас са проплакали 77 712 бебета, които наесен трябва да прекрачат за първи път училищния праг. Част от тях вече вероятно са записани на училище от шестгодишна възраст, както позволява законът. Дори и при това положение се очаква доста повече малчугани да чуят звънеца. За сравнение - през миналата година броят на най-малките ученици е бил 63 966.

Записването вече тече, независимо че първият учебен ден още е далече. Още от февруари се приемат заявления за записване в столичното 18-о СОУ. В последните години то е едно от най-желаните заради ранното преподаване на чужди езици, сред които екзотичните японски, корейски, китайски. От 2 април до 29 май ще пресяват бъдещите си възпитаници в друго от популярните учебни заведения в центъра на София - 32-ро СОУ „Климент Охридски“.

„Миналата година по шест деца се бореха за едно място, сега очаквам завишена пропорция“, коментира директорът на 119-о СОУ в столичния жк „Изток“ Диан Стаматов. Миналата година именно там поставиха рекорд по най-много приети първокласници - 192-ма. „Кандидатите обаче бяха 672“, уточни Стаматов.

Според постановление на просветното министерство всяко училище само определя правилата, по които избира възпитаниците си. Директорите нямат право да връщат документите на деца, които не живеят в съответния район. Факт е обаче, че кандидатите, чийто дом е наблизо, печелят повече точки. Бонуси се дават за братче и сестриче, което учи в същото учебно заведение, както и ако офисът на родителите е наблизо.