В Добричко търсят линията на бедност

Ще изследват 186 домакинства

Наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)" ще се проведе в периода март - май на територията на област Добрич. То е основен източник на данни на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Анкетьорите от Териториално статистическо бюро - Добрич ще посетят 186 обикновени домакинства избрани на случаен принцип от гр. Добрич и още 20 населени места в областта. Получените данни се използват единствено за статистически цели.
Данни от наблюдението през 2013 г. сочат, че тогава линията на бедност общо в област Добрич e 289 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 37 700 лица, или 20.2% от населението на областта. В страната линията на бедност през 2013 г. e 285.92 лв. средно месечно на лице от домакинство, като под прага на бедност са били над 1,5 млн. лица, или 21% от населението на страната.
През 2013 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Пазарджик и Кърджали - съответно 185 и 189 лв., а най-високата - в област София (столица) (448 лв.), следвана от област Перник (388 лв.).
Данните за 2013 г. показват, че ако в доходите на домакинствата от област Добрич се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 20.2 до 26.3%, или с 6.1 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност за област Добрич нараства до 36.6%, или с 16.4 процентни пункта, а за страната нараства до 41.8%, или с 20.8 процентни пункта.
Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица и пенсионерите. С материални лишения през 2013 г. в област Добрич са 30.7% от населението на областта, а в риск от бедност и социално изключване са били 38.5%.
Поляризацията на населението по доход, измерена чрез съотношението на доходите между бедните и богатите слоеве в обществото, показва, че в област Добрич най-бедните 20% имат 5.3 пъти по-нисък доход от най-богатите 20%.