Да почистим София заедно!

Доброволци ще боядисват пейки и ще засаждат дръвчета

Кампанията за пролетното почистване на София ще бъде открита на 25 март, на площад "Журналист", съобщи директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Ученици от столичното 120-то ОУ "Георги Сава Раковски" ще поставят изработени от тях къщички за птици по дърветата в градинката около площада, предаде БНР.

В рамките на инициативата, организирана от Столичната община чрез Столичния инспекторат, ще бъдат почиствани обществени територии - междублокови пространства, детски и спортни площадки, паркове, градини, нерегламентирани сметища.

„Пролетното почистване се организира от 14 години и се е превърнало в традиция за граждани и фирми”, коментира Веска Георгиева.

„Те все по-активно се включват в дейностите по почистване, за да стане градът ни по-хубаво и приятно място за живеене, посочи Георгиева. Не случайно през тази година сме избрали за начало на кампанията християнският празник Благовещение”, допълни Георгиева. Този ден се свързва с идването на прелетните птици и с пробуждането на природата.

Тази година кампанията ще се състои на два етапа - от 25 март до 9 април и от 16 до 22 май.

„През първата част на кампанията под надслов "Великденско почистване на града ни" ще се обработват прилежащите територии към жилищни сгради и къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки. Предвижда се още затревяване на общински зелени площи, премахване на изоставени, ръждясали табели от стълбове, почистване на графити, боядисване на стълбове с антиплакатна боя.

„Каним всички граждани да почистят около домовете си, но това не значи да изхвърлят всичко ненужно от тавани и мазета”, подчерта Георгиева. Тя припомни, че за този тип ненужни вещи целогодишно има график, обявен във всеки столичен район, по който се събират едрогабаритни отпадъци. В определени дни те трябва да бъдат поставени до сивите съдове за твърд битов отпадък, а не до кофите за разделно събиране.

От инспектората апелират гражданите да не изхвърлят строителни отпадъци от ремонти или строителни площадки в контейнери за битови отпадъци. Събраните от почистването отпадъци да се поставят в чували до контейнери за битов отпадък, а излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване да не се изхвърля в контейнери за битови отпадъци и разделно събиране на отпадъци от опаковки, съветват от общината.

Вторият етап на пролетното почистване ще е под надслов "За едно по-чисто лято".

„Идеята е да подготвим града ни за топлите месеци като почистим крайградските райони и планината Витоша”, посочи Веска Георгиева. През този етап се планира боядисване и ремонт на пейки в градинки и паркове, затревяване на общински зелени площи, залесяване на територии с дървета, нискостеблени храсти.

Предвижда се засаждане на цветя, благоустрояване на градинки, почистване на банкети и канавки, премахване на плакати и листовки и предаването им за рециклиране, почистване на територията на манастира "Св. Мария Магдалина". По време на Пролетното почистване се засаждат дървета. В инициативата се включват традиционно ученици от почти всички училища в града.

През тази година ще се почистват и залесяват площи в кв. Кремиковци, парка "Врана", както и природен парк "Витоша".