Щастлива развръзка! Апашите върнаха лекарството на болното от хемофилия дете

То е открито в зелен плик в двора на столично училище

Рано тази сутрин откраднатото лекарство на 9-годишния Симеон, който страда от хемофилия е било върнато.

То е открито в зелен плик в двора на 51-во училище в столицата, съобщи БНТ. Лекуващият лекар на детето д-р Денка Стоянова обясни, че най-вероятно лекарството няма да може да се използва, тъй като са нарушени температурните условия, при които трябва да се съхранява.

Очаква се обаче животоспасяващото лекарство за Симеон да пристигне днес или утре от Германия. Детето страда от хемофилия - генетично заболяване, при което в организма липсва един от факторите на кръвосъсирване. Това може да доведе до животозастрашаващи кръвоизливи.

Припомняме, животът на 9-годишният Симеон от София бе поставен на карта, след като крадци решават да отмъкнат хладилна чанта от семеен автомобил в района на ул. Дойран в жк. Красно село, без да знаят, че вътре се намират животоспасяващи медикаменти за терапия при тежка форма на Хемофилия А. Лекарствата са нужни, за да поддържат живота на детето през следващите два месеца, и са били опаковани в големи оранжеви кутии, поставени в хладилната чанта.

Притеснените родители публикуваха зов за помощ в социалните мрежи с гореща молба обирджиите да проявят разбиране и да ги върнат, тъй като те са индивидуални, не могат да бъдат продадени или дори подарени на друго дете.

Хиляди хора се свързаха с родителите с желание да помогнат, като много от тях бяха готови да дадат пари, за да се осигури лекарството.

Вчера лекарите на Симеон съобщиха, че са намерили начин да доставят лекарствата: "Симеон ще продължи без проблеми лечението си, още в сряда ще има наличния препарат в клиниката и ще продължи в режим неговата профилактика. Стресът за всички отмина", заяви д-р Денка Стоянова от детска онкохематология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.