„Златното сърце на София“ е селектиран за фестивала в Монреал

Филмът разказва историята на една от емблемите на столицата Патриаршеската катедрала

Документалният филм „Златното сърце на София“ на Горан Благоев и Найо Тицин  ще бъде показан на 33-то издание на Международния Фестивал на филми за изкуството в Монреал, Канада. Лентата, продуцирана от Българската национална телевизия е селектирана за участие в 33-то издание на Международния Фестивал на филми за изкуството, предаде БНТ. Прожекцията на „Златното сърце на София“ ще бъде на 21-ви март в салона на Musée McCord - Théâtre J. Armand Bombardier.

Филмът разказва историята на една от емблемите на София – Патриаршеската катедрала. Той е създаден по повод 90-та годишнина от построяването на храма. В него участват Аделина Филева, Тивериополски епископ Тихон, Дана Дечева, Горан Благоев, Мария Зъбова, Проф. Калин Янакиев, Ваня Гизенко.

Пред камерата на оператора Иван Обрейков се редуват икони, стенописи и архитектурни детайли. Включени са и архивни кадри с изпълнения на великия бас Борис Христов.
През април 2014 г. беше премиерата на филма в София, а преди това той бе показан и в Европейския парламент в Брюксел.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен