Ученици от Асеновград участваха в измерване чистотата на река Чая (снимки)

Животът

18-03-2015, 17:47

Снимка:

РИОСВ - Пловдив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Асеновград сами чистят река Чая

С помощта на кислородомер и pH-метър те измериха концентрацията на кислород и киселинността във водата

Над 20 ученици от асеновградските училища "Св. Княз Борис I" и "Петко Каравелов" се включиха в информационната среща по повод Световния ден на водата, организирана от Регионалната инспекция по околна среда и води – Пловдив (РИОСВ), Басейнова дирекция за управление на водите - Източнобеломорски район (БД) и Регионална лаборатория - Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Експерти от РИОСВ – Пловдив и Басейнова дирекция запознаха децата със Закона за опазване на околната среда, Закона за водите, с основните замърсители в района и с необходимостта от изграждане на пречиствателни станции в градовете. Те поясниха, че всички отпадни води, трябва да бъдат пречистени, след което да се заустват във водни обекти. Учениците се включиха активно във вземането на проби от река Чая. Заедно с експерт от Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС те направиха изследвания при полеви условия на чистотата на водата на река Чая. С помощта на кислородомер и pH-метър те измериха концентрацията на кислород и киселинността във водата. Уредите показаха, че основните показатели на водата са в норма.

Информационните срещи по повод Световния ден на водата продължават в Калофер, Хисаря и Пловдив до 21 март. Инициативата се осъществява от РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция и Областния информационен център със съдействието на екоотделите в пет общини в Пловдивска област. Партньор на кампанията е Областна администрация – Пловдив.