Кметът на Сливен откри паметна плоча на загиналите в мирно време военни (снимки)

Животът

18-03-2015, 18:22

Снимка:

Община Сливен

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Паметният знак, изработен от Борис Дамянов, е монтиран на фасадата на Военния клуб в града

Паметна плоча на загиналите в мирно време военни от област Сливен - 16 войници, един сержант и един офицер, откри днес кметът на Сливен Кольо Милев. С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя беше отдадена почит на загубилите живота си при изпълнение на войнския дълг.

Паметният знак, изработен от Борис Дамянов, е монтиран на фасадата на Военния клуб в града. На него е изобразен медал за храброст от 1915 г. с девиза на Съюза: Всичко за България“. Дружеството "Военноинвалид" в Сливен, инициатори на събитието, подготвят албум със снимки и кратка биография на загиналите в мирно време войници и офицери.

"Един народ не може да бъде народ в истинския смисъл на думата, ако не помни и не уважава своята история. Едно общество не може да бъде общество в истинския смисъл на думата, ако не помни и не почита достойните си личности. Защото зад всяка статистика – историческа, военна или мирна, стоят реални човешки съдби на хора, професионалисти, които са оставили следа в обществената памет. Нека не забравяме тези, които в мирно време загубиха живота си, докато служиха на националната сигурност и отбрана", каза в словото си кметът Милев.

Слово произнесе Иван Иванов, секретар на Съюза на военноинвалидите и воннопострадалите в България. Той благодари на сливенското дружество «Военноинвалид» за инициативата, на общината за подкрепата и на Военния клуб за предоставеното място за паметната плоча.

След церемонията в малката зала на Военния клуб се състоя концерт с участието на колективи при Общинския детски комплекс. На събитието присъстваха представители на обществени организации, председатели и членове на военно-патриотичните организации в областта, близки на починалите, граждани на Сливен.

Поздравителен адрес поднесоха Областният съвет на ветераните от войните на България – Сливен. "Пожелаваме Ви с още по-голяма активност и последователност да давате своя граждански принос за повече достъпна среда във всеки град и селище".

Събитието се организира от община Сливен по повод 100 години от създаването на Съюза на военноинвалидите и воннопострадалите, по идея на ръководството на дружеството в града и родителите на загинали в казармата наборни войници в мирно време.