20 нюанса от Париж в столицата

В снимки Пиер-Етиен Же показва френската столица през своя обектив

Месец след истерията около екранизацията на романа "50 нюанса сиво" в София нюансът отново е ключова дума. Този път обаче нюансите са 20 и са от Париж. Става дума за първата изложба на френския фотограф Пиер-Етиен Же в България, която отваря врати във вторник в 17.30 ч в Националната библиотека "Кирил и Методий" в София, пише Стандарт.

В 20 снимки фотографът представя френската столица през своя обектив, като залага на детайлите, за сметка на познатите забележителности. Излиза от обичайното, като поставя акцент върху малките неща, които обикновено убягват от погледа на любопитния турист. Казано с други думи, изложбата показва Париж през очите на един французин, който е направил снимките през 5-те години престой в Париж, обръщайки особено внимание на паветата, мостовете и уличните лампи.

Пиер-Етиен Же е роден в Шамбери, югоизточната част на Франция, където живее до 24-годишната си възраст. Оттам животът му го отвежда в Белгия, след което заминава за Бразилия, за да се озове в България преди 8 г., като остава две години и половина. Заедно със съпругата си, която е бразилски дипломат, след това прекарват още 5 г. в Париж, след което отново се връщат в София, където живеят от година.

Фотографията за него отскоро е занаят. До преди години, когато е бил преводач от португалски, а снимането било просто забавление, към което обаче се отнасял сериозно. Няма да забрави първия си лентов апарат, който получава като подарък, когато е 12-годишен. С цифровия обаче прави много повече снимки, което му позволява да развие поглед, чувствителност и творческо мислене.

Изложбата на Пиер-Етиен става факт благодарение на помощта на бразилката Нара Васконселос и българката Пламена Рачева. Фотографът е признателен на директорката на Националната библиотека проф. Боряна Христова, Милкана Лишкова и Стефания Янакиева. Изложбата ще бъде отворена за посетители до 3 април, като входът е свободен. Пловдив и Варна са следващите градове, където Пиер Етиен Же ще представи свои фотографии.