Легализираме марихуаната?

Организации прилагат списък с болести, за които лекият наркотик помагал

Държавата проучва възможността да се разреши употребата на марихуана за медицински цели. Това става ясно от публикувания протокол от първото редовно заседание за 2015 г. на Националния съвет по наркотичните вещества (НСНВ). Точно това е контролния орган на Република България, който решава кое вещество е лекарство и кое не е.
Tоксикохимичната лаборатория на ВМА e мястото, където се изследват наркотиците, тяхното количество и състав. Според решение на Националния център по наркотични вещества трябва да се направи анализ на изследванията за употреба на марихуана за медицински цели. Целта е държавата да вземе решение - ще се разреши ли медицинската употреба или не.
Според Центъра по наркомании, употребата на марихуана в медицината не е препоръчителна. Различни организации прилагат списък с болести, за които лекият наркотик помагал. Спорът за и против медицинската марихуана се води в целия свят. Някои държави разрешават употребата й. Други, сред които и България, поставят хората, които употребяват марихуана, под ударите на закона. У нас трима пациенти са осъдени за употреба на коноп.

Ако държавата разреши употребата на марихуана за медицински цели, то тя трябва да подлежи на строг контрол и всяко вещество, което ще се използва от пациент, трябва да бъде изследвано в лаборатория.
Ново проучване по темата показва, че повече от три четвърти от лекарите са склонни да предпишат медицинска марихуана на своите пациенти, ако имат тази възможност. Резултатите от изследването, което беше публикувано през лятото в най-старото и реномирано медицинско списание – New England Journal of Medicine, сочат че 76% от медицинските лица биха предписали марихуана на раково болни, които изпитват болка.
Днес резултатите от още по-мащабно изследване в Калифорния сочат, че 92% от пациентите усещат облекчение на редица симптоми (включително хронична болка, артрит, мигрена и рак), вследствие на прием на канабис.
Противниците на използването на марихуана с медицински цели обаче заявяват, че все още не са получили достатъчно доказателства, които да докажат ефективността ѝ. Освен това изразяват притеснения за приеманата доза и потенциалните странични ефекти.