Изграждат цялостна система от велоалеи

Мисия Бургас

19-03-2015, 12:37

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас прави супер маршрут към новия портал на Морска гара

Амбициозен проект създава веловръзка между пет квартала на Бургас

Община Бургас има амбицията скоро да предложи на своите жители и гости свързана система от велоалеи. Тази година се създават маршрути с обща дължина 60 километра, 5 от които вече са изпълнени. Парите за това са осигурени по проект "Интегриран градски транспорт на Бургас".

В предишните 3-4 години Общината успя да изгради със свои средства десетина километра велоалеи, но с привлечения европейски ресурс тя има възможността да реализира затворен цикъл, в който отдалечените райони са свързани с централната градска част и помежду си.

Строителните дейности по реализирането на веломрежата се осъществяват в рамките на четири основни договора за строителство.

В зависимост от географията на града и степента на застрояване, на места велоалеите са споделени, за да се ползват и от колоездачи, и от пешеходци. С днешна дата в напреднала фаза е  изграждането на мрежата извън трасето на Бързата автобусна линия - Етап 1. Стартира и работата по трасето на новоизграждащата се Бърза автобусна линия - Етап 1 и Етап 2.

На етап провеждане на обществена поръчка е изграждането на мрежа от велосипедни алеи извън трасето на Бързата автобусна линия - в обхвата на отдалечените квартали Сарафово, Ветрен, Банево, Минерални бани и Крайморие.