Търсят нов председател на Софийския градски съд

Назначиха временно двама съдии за изпълняващи функциите заместник-председатели съда

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура за избор на председател на Софийския градски съд и назначи двама съдии за изпълняващи функциите заместник-председатели на съда.

Решението на съвета за откриване на процедурата ще бъде обнародвано в Държавен вестник и от тогава ще започне да тече 14-дневен срок, в който желаещите могат да подадат документи за участие в конкурса, съобщи "Правен свят". Намерението на ВСС е до лятната ваканция да има избран титуляр на поста.

До откриване на процедурата се стигна след като Владимира Янева подаде оставка като председател на СГС заради разследването срещу нея по аферата "Червеи". Това стана и след призива на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов цялото ръководство на градския съд да подаде оставка. До момента двама от общо четиримата зам.-председатели се вслушаха в призива на Панов. Това са Иво Дачев, който ръководеше Търговското отделение, и Николай Димов, шеф на Административното отделение.

Същевременно днес ВСС назначи Евелина Папазян и Евгени Георгиев за изпълняващи функциите заместник-председатели на градския съд. По неофициална информация съдия Папазян ще отговаря за разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства.

Междувременно стана ясно, че Етичната комисия е внесла предложения за мерки за подобряване на работата на административните ръководители или упълномощени от тях заместници при издаването на разрешения за използване на специални разузнавателни средства. Такъв дебат предложи и министърът на правосъдието Христо Иванов преди две седмици по повод нарушенията, открити по разработката "Червеи".