Пътуващо автокино ще пристигне в старата столица

Велико Търново Лайф

19-03-2015, 15:18

Снимка:

monitor.bg

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Филмовият екран ще е с размери 3 на 6 метра

На 12 април във Велико Търново ще пристигне пътуващо автокино. Местните киномани ще имат възможността да се насладят на седмото изкуство директно от автомобила си. Това съобщи за Общинската информационна агенция Галин Желязков – един от организаторите на инициативата „Пътуващо автокино”. То ще посети общо 24 български града.
Все още не е известно мястото, където ще се проведе атрактивното събитие в старата столица, поясниха организаторите. Първият филм, който ще бъде излъчен на екрана на пътуващото автокино е българският пълнометражен анимационен филм “Българ - филмът”. Жителите и гостите на Велико Търново ще имат възможността да гледат три прожекции от 20.00 часа, 21.30 часа и от 23.00 часа. Желаещите да присъстват е необходимо да направят предварителна резервация на www.avtokino.bg и разбира се да имат автомобил, поясни Галин Желязков. 

Автокиното ще отвори врати първо във Варна на 6 април. Всеки следващ ден от месеца на атракцията ще се радват жителите на 24 областни града, сред които Добрич, Силистра, Шумен, Русе, Свищов, Велико Търново, Габрово, Троян, Ловеч, Плевен, Враца, Видин, Монтана, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Казанлък, Сливен, Ямбол и Бургас. 
„С екипа ни сме пътували и живели много време в чужбина. Изпитали сме емоцията от автокиното и решихме да я пресъздадем и в България. Освен това, пътувайки из страната ни, видяхме че в много от по-малките български общини няма кино изобщо. Така се роди цялата идея.”, разказа Галин Желязков. По думите му инициативата е социален проект, който цели да насърчи излъчването на български, европейски и американски филми. Местата са ограничени до 40-50 автомобила. Цените на редовните билети са по 9.00 лева, а билетите за учащи и пенсионери са по 7.00 лева. За всеки град са предвидени по 20 безплатни билета за деца в неравностойно положение, поясни Галин. 
Автокиното разполага с голям външен филмов екран с размери 3 на 6 метра, операторска кабина, щанд за храни и напитки и паркинг за автомобилите. В рамките на това затворено пространство, посетителите ще могат да гледат филми в уединението и комфорта на своите автомобили. Звукът ще се изпъчва от нискочестотно AM или FM радио, и ще се приема директно от радиото в автомобила на зрителите, обясни Желязков. 
Само за четири часа след пускането на билетите в продажба, те са били изкупени във Варна, София и Бургас. Поради големия интерес, организаторите на събитието имат идеята да го организират ежемесечно на една и съща дата във всеки град. Повече подробности за Пътуващото автокино може да откриете на фейсбук страницата „Автокино Варна”.