Продължаваме диалога за влизането в Шенген, увери Кунева

Продължаваме да доказваме напредъка ни в борбата с корупцията и съдебната реформа, поясни вицепремиерът

Германските партньори на страната ни оценяват високо българската готовност по техническите критерии за Шенген. Продължаваме да водим диалог и да доказваме по-трудни неща като напредъка ни в борбата с корупцията и съдебната реформа. Това заяви пред журналисти вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси, която е на посещение в Берлин, съобщиха от правителствената информационна служба.

Днес тя проведе среща с вътрешния министър на Германия Томас де Мезиер, с когото обсъди предприетите от правителството стъпки в областта на антикорупцията и правосъдието, включително и предстоящите законопроекти в тези сфери, както и позицията на страната ни, че присъединяването на България към Шенген е въпрос на сигурност не само за България, но и за Европа. Кунева коментира като разумен подходът за поетапното отпадане на шенгенските граници и посочи, че е постигнато съгласие за ново сътрудничество по граничния контрол.

„Друг акцент на срещата с германския вътрешен министър беше цялостната сигурност на европейските граници, пресичането на чуждестранните бойци и общата европейска политика за убежище и миграция”, посочи още Кунева.

В хода на разговорите беше обсъдена и идеята на Германия за квотно разпределение на тежестта от миграционните потоци към Европа и Регламентът „Дъблин”.

Кунева разговаря и с министъра по въпросите на интеграцията Айдан Йозгус относно германския опит в интеграцията на бежанци и предизвикателствата, с които се сблъскват и двете страни в тази област.

По-рано сутринта вицепремиерът, заедно с председателя на външната комисия към Народното събрание Джема Грозданова, проведе среща с председателя на Комисията по европейски въпроси към Бундестага Гюнтер Кирхбаум.