34 спасени от преспите в Родопите (снимки)

8 души, сред които и две деца, остават блокирани в снежния капан в Бряновщица

34 човека бяха спасени от снежния капан в Родопите. Благодарение на бързата реакция на спасители и доброволци, бедстващите в различните точки на планината са били евакуирани.

8 души, сред които и две деца остават блокирани в снежните преспи в Бряновщица. Токът спира, а ситуацията се усложнява, когато върху вилата пада бор и разрушава част от покрива. Тогава те подават сигнал на телефон 112. Към мястото тръгват спасители и доброволци.

"Хората бяха в добро състояние и се бяха запасили с всичко необходимо, но падането на бор върху вилата им бяха основните предпоставки да звъннат на 112", разказа кметът на Брестовица Любен Радев.

Със съдействието на администрацията на община Родопи от Връховръх се е свалила моторна шейна, която се включила в спасителната операция и е проправяла път на спасителите през дълбоките метър и половина преспи.

"Благодарение на шейната успяхме да стигнем до вилната зона, но дори и тя се уплаши от дълбокия сняг, разкопавахме я и продължавахме с все сили напред", разказа още Радев, който също лично е ръководил спасителната операция. Той си спомня, че снегът е бил до кръста, но въпреки всичко, са продължили към Бряновщица.

В същото време на 1600 метра надморска височина баща решава за извърви пеша разстоянието от километър и половина, за да достигне до вилата, където се намирал синът му с още четирима тийнейджъри.

"От 20 до 24 часа вечерта той е успял да премине километър от пътя, но в полунощ подава сигнал, че е премръзнал. В 4,30 сутринта го намерихме. Говореше несвързано, нямаше сили, беше разбил една от вилите, за да влезе вътре и опита да се стопли", разказа кметът на Скобелево Стефан Казаков.

След 8-часовата спасителна операция, доброволците и кметът продължават към вилата, където намират децата.

"Децата бяха запалили камината, за да бъде топло, но цялата вила беше задимена от пушека и от него половин час не можеха да се съвземат да станат", каза още Казаков.