Добро утро, София!

Животът

20-03-2015, 06:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спирките не са това, което бяха (галерия)

Подготвихте ли се за затъмнението?

Добро утро в последния работен ден от 12-тата седмица от годината! „Да, ама не” ще каже Петко Бучаров, защото утре също е работен ден (отработваме 2-ри март, когато пък си останахме вкъщи). Днес освен, че от ЧЕЗ плануват спиране на тока в някои части на столицата, Слънцето планува да се скрие зад Луната посред бял ден. Природният феномен в София ще започне точно в 10:41 часа. Столичани имат възможност да наблюдават явлението на две места, кои са те вижте тук.

Не цялото внимание, обаче, днес ще е насочено към Слънцето. И други планети от Слънчевата система имат голяма значимост...От 1971 година на 20 март се отбелязва Деня на Земята. Какво е интересно да знаем за нея?  Земята е третата планета в Слънчевата система. Астрономическият й символ е окръжност с кръст, представляващ един меридиан и екватора.От всички животински видове, които са се развили на Земята, човекът (Homo sapiens) е единственият, който е развил интелигентност (и то не всеки).

Първият ден на пролетта не знам как да го отбележим при наличието на сняг и студ...Ние пукнахме, пролет не! Това, обаче, въобще не ни пречи да се чувстваме “душевно пролетни” с познатия рефрен- „Пролет, пролет в косите ми блика, в кръвта ми тече...” , защото все пак има надежда, се пее още- „взривяваме зимната броня на дните” и „мокрее стопеният сняг по косите”...

Хубав петък!

ВРЕМЕТО
Каква ти първа пролет, по-скоро пореден сняг. А, днес можеше да наберете букет иглики за любимата. Снежинки и да й хванете...топят се, освен ако не ги ловите в хладилна чанта. Но чак толко старания, едва ли...Та сняг! Хубавото е, че той ще бъде за кратко и то само в сутрешните часове. Термометрите ще показват между -3 и 4 над нулата.

СЛЪНЦЕТО И ЛУНАТА
В София Слънцето ще изгрее в 6:31часа и ще залезе в 18:38 ч. Продължителността на деня е 12 часа и 4 минути.   
Луната е в зодиакалния знак на Риби, а днес й е ден, защото ще засенчи Слънцето.

ТРАФИК
Днес се движете спокойно по старите маршрути. От общината не предвиждат промени в движението на градския транспорт. 

БЕЗ ВОДА
Ако не сте изкъпали вчера и сте от „Надежда 5”...днес ще имате известни спънки да го направите, от Софийска вода планират спиране на живителната течност във вашия квартал...Къде още няма да има вода в столицата вижте тук.

НА ТЪМНО
Днес сме си отвсякъде на тъмно, Слънцето се скрива зад Луната, от ЧЕЗ спират и тока...нито да работиш, нито вкъщи да стоиш...И все пак, ако затъмнението не причини спирането изцяло на  производството на електричество, то от ЧЕЗ ще го направят, вижте къде тук.

КОЙ, КАКВО, КЪДЕ

От 09.00 часа Народното събрание ще проведе редовно пленарно заседание.
От 09.00 часа в зала „Изток” на Народното събрание ще се проведе международна конференция на тема „Култура, иновации, развитие. Франкофонски практики” по повод Международния ден на Франкофоният.
От 09.00 часа в Заседателна зала 2 и Конферентна зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе кръгла маса "Българската реч в речта на българите".
От 09.00 часа в София Хотел Балкан ще се проведе бизнес форум, представящ възможностите на капиталовите пазари и алтернативите за финансиране на бизнеса.
От 09.30 часа 2 състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Емилия Масларова за длъжностно присвояване.
От 10.30 часа в националния музей „Земята и хората“ ще започне Детски образователен център за водата. Инициативата се организира по случай 22 март – световен ден на водата.
От 12.30 часа в Галерия УниАрт ще се състои семинар на департаментите „Нова българистика“ и „Дизайн“ на Нов български университет. Темата „Механизми на легитимация в съвременното изкуство и литература днес“ е посветена на механизмите и техниките, чрез които днес се утвърждават естетически явления и публични образи в съвременното изкуство и литература.
От 14.30 часа в зала „Александър Лилов” – киносалона на ул. „Позитано” №20 ще се проведе конференция на Обединението на левите социалисти в БСП на тема „БСП – примирение или промяна”
От 16.00 часа в Дом на културата „Средец“ ще се проведе церемонията по Награждаване на победителите в „Цветна олимпиада“ 2014/2015 от София-град и Област София.
От 18.00 часа в Общински културен институт „Надежда” СИМФОНИЕТА СОФИЯ ще представи „Любими канцонети, фрагменти от мюзикъли и евъргрийни“.
От 19.00 часа в Камерна зала „България“ ще се състои концерт на „София квартет“.