Кметове се измъкват с оправдателни присъди за корупция

Крими

20-03-2015, 10:52

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съветът за противодействие на корупцията обсъжда местните избори

За последните 3 години в Югоизночнен регион има само един с присъда, отчита Апелативна прокуратура - Бургас

За последните три години делата по обинение в корупция срещу представители на местната власт са завършвали с оправдателни присъди. Това е притеснителната констатация на апелативния прокурор на Бургас Любомир Петров за резултатите от работата в трите областни града сред които са Ямбол и Сливен.

"Това, че имаме повече производства завършили с обвинителни присъди срещу нарушители на пътя, които са опитали да подкупят полицията с 20 лева, не е факт, който ме радва. Това са дребни престъпления, но има пропуски при случаите на сериозна корупция във властта, които остават недоказани, заради субективната страна", каза прокурор Петров.

Според него, един от проблемите е това, че първоначално в обвинителния протокол не се описват субективните обвинения, както и това, че не се проверяват добре оправдателните тези.

От 2011 година до сега има единствено две дела завършили с присъда в Югоизточния регион срещу един кмет и срещу областен управител на Ямбол. 

Днес в Съдебната палата в Бургас се провежда съвместно съвещание между Административния ръководител Апелативен прокурор Бургас и окръжните прокурори при ОП-Бургас, ОП-Сливен и ОП-Ямбол, със съответните дирекпори на МВР - Бургас, областните дирекции на Сливен, Ямбол, както и с директорите на ДАНС в трите областни града за работа на органите на досъдебното производство по дела с предмет корупционни престъпления.