София - град на творческите индустрии

Инвестирани са над 100 млн. лева в модернизацията на училища и детски градини

„София е град на творческите индустрии. Столицата ни е напълно съизмерима със стандартите на редица европейски градове. Ако 4.4 % от европейския брутен продукт се създава от културните индустрии, то София с нейните 4% се нарежда в непосредствена близост до тези стандарти”. Това каза при откриването на международната конференция „Култура, иновации и развитие”, кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Конференцията се провежда по случай Международния ден на Франкофонията. През последните години нашият град се превърна в национален център на творческите и културни индустрии, а в някои сектори като филмовата индустрия и създаването на софтуер в българската столица е концентрирана над 90 % от добавената стойност, генерирана от тези дейности”, каза още Фандъкова.

„Нашият град бе включен от ЮНЕСКО в мрежата на творческите градове на киното. Според столичния кмет този сектор е много по устойчив на икономическата криза и дава продукт важен за цялостното градско развитие”, допълни тя.

"В последните години инвестирахме над 100 млн. лева в модернизацията на училища и детски градини. Особено ценни са именно инвестициите в енергийна ефективност, които намаляват използването на енергия и разходите на училищата и детските градини с между 30% и 50%", посочи още Фандъкова.

Организатор на конференцията е Народното събрание в партньорство с Министерството на външните работи, Групата на франкофонските посланици в София , Френският институт в България, Българската секция на Асоциацията на носителите на френския Орден на Академичните палми и Българската секция на Съюза на франкофонската преса, съобщиха от Столична община.