Стартира общинска кампания за борба с туберкулозата

Мисия Бургас

20-03-2015, 13:00

Снимка:

снимка, lekar.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Организират безплатни прегледи за туберколоза в Плевен

В Бургас "жълтата гостенка" не си е тръгвала, в Европа болни почти няма

Във връзка с отбелязване на 24 март - Световен ден за борба с туберкулозата, Община Бургас стартира здравно - информационна кампания. Съорганизатори са Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания - Бургас ЕООД, РЗИ - Дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето", сдружение "Каритас", Общински младежки клуб "J. J. Cool A" и БМЧК.

Кампанията стартира от днес и ще продължи до 29 март. В програмата й са включени следните дейности: обучение на доброволци от Общински младежки клуб "J. J. Cool A" от специалисти от Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания - Бургас ЕООД; срещи и дискусии с подрастващи и млади хора от ЦНСТ на територията на гр. Бургас, Център за настаняване от семеен тип "Ронкали",  Защитено жилище за лица с умерена и лека степен на умствена изостаналост, Защитено жилище за лица в риск, Защитено жилище за лица с психични разстройства, Дневен център за възрастни с умствена изостаналост и Център за обществена подкрепа.

На 24 март  в района на ул. "Александровска" и част от ул. "Богориди" доброволци на Общински младежки клуб "J. J. Cool A" и БМЧК ще раздават на бургазлии здравно-просветни материали. Ще представят информация какво представлява заболяването, как да се предпазят от него, какви са рисковите фактори за заразяване с "жълтата гостенка" и механизмите на разпространение.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга белите дробове и е пряко свързано със социалните и икономически проблеми - бедността, безработицата, закъснялата диагностика.

Основните рискови фактори, предразполагащи към заболяване от туберкулоза, са тютюнопушене, злоупотребата с алкохол, някои хронични заболявания, които намаляват имунната защита на организма, пристрастяването към наркотици, ХИВ/СПИН. Заразяването става по въздушно-капков път, при ползване на едни и същи прибори за хранене и при непосредствен контакт с болен.

Процентът на смъртност, причинена от туберкулоза, е най-висок в сравнение с останалите заболявания, сочат последните данни на Световната здравна организация.