Минималните тарифи на такситата ограничавали конкуренцията

КЗК е срещу въвеждането на таван за услугата

Въвеждането на минимални цени на таксиметровите превози ограничава конкуренцията на пазара. Това се посочва в позиция на Комисията за защита на конкуренцията, разпространена до медиите.

„Комисията не подкрепя въвеждането на каквато и да е форма на ценова регулация по отношение на таксиметровите услуги”, подчертават от антимонополния орган.

Според тях, негативният за конкуренцията ефект от въвеждането на минимални и максимални цени на таксиметровата услуга е допълнително засилен от въведеното правомощие общинските съвети да определят максималния брой на такситата, които могат да извършват дейност на територията на общината.

Според комисията тази стъпка поставя бариера за навлизане на нови участници и намалява стимулите на предприятията да се конкурират ефективно помежду си, като създава условия за сключване на забранени споразумения.

От 2007 г. КЗК предлага на държавните органи да премахнат текстовете, с които се определят максимална и минимална цена, както и разпоредбите, с които се дава възможност броят на такситата в дадена община да бъде контролиран.