Германия задейства предпазна клауза срещу българското правосъдие

Най-доброто от печата

21-03-2015, 07:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съдилищата в Олденбург и Бремен отказват да връщат арестанти заради лошите условия в затворите у нас

Германски съдилища отказват да удовлетворяват български заповеди за арест заради лошите условия в затворите ни, алармира вчера Върховната касационна прокуратура,пише в. "Сега". Това на практика означава, че Европейският съюз е започнал да задейства предпазната клауза, с която заплашваше България, преди да я приеме за член през 2007 г. Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал по казуса министъра на правосъдието Христо Иванов. "Проблемът е сериозен и може да се превърне в тенденция, ако не бъдат взети мерки за решаването му", твърди прокурор №1. 
От прокуратурата разказват за решения на съдилищата в Олденбург и Бремен, с които е отказано изпълнението на европейски заповеди за арест за трима българи, които е трябвало да бъдат пратени в затвора във Варна - един, за да изтърпява присъда, и двама в ареста, тъй като са още подсъдими. 
В един от случаите в Германия са задържани двама от петимата подсъдими пред Окръжния съд във Варна по дело за кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай - Христо Киров и Сюлейман Селимов, научи "Сега". Те са обвинени, че са откраднали от дома на съдържателка на оказион вещи за близо 200 хил. лв. Следващото заседание на съда във Варна е насрочено за 12 май. От решението на съда в Олденбург за Киров, с което "Сега" разполага, се вижда, че защитата на мъжа е поставила въпроса, че българските затвори не отговорят на минималните стандарти за правата на човека. От съда са изискали от българските власти конкретика за затвора във Варна и уверение, че ако Киров бъде екстрадиран, ще бъде настанен в друг затвор, за който има гаранции, че е с отговарящи на евроизискванията за минимален жизнен стандарт. Магистратите в Бремен обаче не получават задоволителни отговори и приемат, че вече държат Киров в ареста твърде дълго (близо 3 месеца), за да чакат нови отговори, които "не обещават особен успех и едва ли ще допринесат за това екстрадицията да бъде сметната за допустима". В резултат той е освободен.
Подобна е ситуацията и със Селимов. "Със съжаление ви уведомявам, че екстрадицията на българския гражданин Сюлейман Селимов по европейска заповед за арест от октомври 2013 г. е отказана от съда в Бремен като недопустима поради лошите условия на задържане на затвора във Варна." Това пише в писмо на главната прокуратура на Бремен до Върховната касационна прокуратура през февруари 2014 г., с което "Сега" също разполага. 
Третият случай е на Андрей Казаков. Той има влязла в сила присъда от Районния съд във Варна за това, че през август 2012 г. е хванат за втори път да шофира без книжка. За това е осъден на 1 година затвор. Тъй като присъдата му идва в изпитателен срок на друго условно наказание от половин година, той трябва да изтърпи и него. Подсъдимият не е открит по време на делото и то е текло в негово отсъствие.
И тримата, за които е отказана екстрадиция, са пуснати от арестите в Германия. "По случаите са образувани казуси в Евроджъст (службата за координация и сътрудничество между съдебните власти от държавите от ЕС, бел. ред.)", обясняват от прокуратурата. Според последния публикуван годишен доклад на прокуратурата - за 2013 г., издадените европейски заповеди за арест в цялата страна са 236.
От Министерството на правосъдието, което отговоря за затворите, казаха, че писмото на Цацаров още не е стигнало до тях. От там напомниха, че в момента текат ремонти в 6 затвора, като варненският е един от тях. 
Заради лошите условия в затворите в началото на годината Европейският съд по правата на човека в Страсбург излезе с пилотно решение срещу България заради многото жалби за пренаселеност и лошите материални условия в тях. Съдът прие, че се нарушава забраната за нечовешко и унизително отношение, и даде 18 месеца на правителството да предприеме комплексни мерки за справяне с проблема.