Министър Ангелкова ще отнема звезди на хотели и ресторанти

Предвижда се част от туристическия данък да се инвестира в туристическа инфраструктура

Министърът на туризма ще отнема звездите на хотели и ресторанти. Това е една от идеите за промени в Закона за туризма. Сега местата за настаняване и заведенията за хранене се категоризират от министъра, но контролът е на Комисията за защита на потребителите. Предвижда се контролните функции да отидат при министъра на туризма.

Изискванията за категоризиране на хотелите с 4 и 5 звезди да са различни от тези с 1 звезда. В момента критериите за петзвезден хотел и за къща за гости с три стаи са едни и същи, казва министърът на туризма Николина Ангелкова. С промените предвиждаме да е максимално ясно кой на какви условия да отговаря, каза тя.

Защитена онлайн връзка на хотелите с НАП и МВР е другата новост в закона. Предвижда се още част от постъпленията от туристическия данък да се връщат като инвестиция в туристическа инфраструктура.

Отделна глава ще бъде за статута, управлението и правилата за поддържане на националните курорти. Целта е да има еднакви стандарти за Златни пясъци, Албена, Банско, Пампорово, Боровец, Св. св. Константин и Елена и др. “В момента, като влезеш в един курорт, всичко е сбирщина - от визията до събиране на такси за поддържка - кой ги събира, за какво ги събира, как ги разходва, кой поддръжа инфраструктурата, къде се слагат преместваеми обекти, кой дава тротоарно право, защо и трябва ли да го прави, казва министърът.

Законът ще даде определение за туристически атракции и ще въведе единен онлайн регистър за тях, пише 24 часа. Равни условия за развитие на зимния и ски туризма, е другата цел на промените. “Когато има еднакви правила за лифтове и инфраструктура, няма да се мисли, че нещо се прави за определена личност”, казва Ангелкова.