Откриха регионалното депо за отпадъци край Стожер

Депото заработи на 1-ви март

Официално бе открито регионалното депо за отпадъци край село Стожер. Лентата бе прерязана от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на Добрич Детелина Николова в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов.

"Нека Бог помага на всички и за всичко онова, което се случва за просперитета на нашата държава! Да пребъде!", каза Варненският и великопреславски митрополит Йоан, който отслужи водосвета.

Кметът на Добрич Детелина Николова обяви началото на работата на депото след 10-годишни усилия. Обектът е приоритетен за всичките девет общини, които ще го ползват. "През годините проектът е срещнал одобрение и подкрепа от различни страни", посочи Николова.

"Ролята на държавата е да осигурява проекти. Това означава работни места и заплати. Само за тази година ще разплатим 5-6 млрд. лв. по европейските фондове", коментира премиерът Бойко Борисов след откриването.

ВИЖТЕ ФОТОРЕПОРТАЖ »

Сметището е основният инфраструктурен обект, изпълняван по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич" по оперативна програма "Околна среда 2007-2013г." Бенефициент по проекта е Община град Добрич в партньорство с общините Добричка, Тервел, Каварна, Балчик, Шабла, Генерал Тошево, Крушари, Никола Козлево и Сдружение "Регионално управление на отпадъците –Добрич". Общата стойност на проекта е 38 877 375,67 лв. Сумата на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 36 933 506,89 лв., от които 31 393 480,85 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 5 540 026,04 лв. - национално съфинансиране от държавния бюджет. Собственото участие на деветте общини е 1 943 868,78 лв.