Условията в затворите се подобряват

Крими

21-03-2015, 17:03

Снимка:

gdin.bg

Автор:

VelikotarnovoUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Надзиратели от Бургаския затвор са в протестна готовност

Системата се нуждае от много тежки реформи, заяви министър Христо Иванов във Велико Търново

Дългосрочна програма от мерки за подобряване на условията в българските затвори разработва Министерството на правосъдието, съобщи във Велико Търново ресорният министър Христо Иванов. В момента се правят ремонти в множество затвори и се планират серия от обучения на служителите в затворите. Говори се и за необходимостта от строителство на нов затвор, какъвто в България не е изграждан от 30-те години на миналия век, посочи Иванов. По думите му системата се нуждае от много тежки реформи, тъй като условията в затворите у нас са лоши и далеч под нивото на европейския стандарт.

11 правосъдни министри на европейски държави, сред които и българският, са отправили апел към ЕК за започване на дискусия за установяване на минимални европейски стандарти за качество на затворите. Искаме да се осигурят и средства за привеждане на затворите към този стандарт, коментира Христо Иванов. По думите му орязаният бюджет ще наложи сериозно преструктуриране в тази система. Предвиждат се промени и във Фонд "Затворно дело", добави министърът.

Във връзка с исканията за връщане на смъртното наказание Христо Иванов коментира, че за държава членка на ЕС това е невъзможно, със или без референдум. Според министъра само по себе си смъртното наказание не решава нищо. Има закони и те трябва да се прилагат с необходимата твърдост, посочи той. Според Иванов въвеждането на публичен регистър на обявени за издирване лица няма да бъде достатъчно ефективен, без активните и добре организирани полицейски акции.

Христо Иванов е във Велико Търново с още двама министри и няколко народни представители от Реформаторския блок, които участваха в работен форум на тема "Реформаторски политики за по-добро качество на живот".