Пак взрив в цех за боеприпаси

Крими

21-03-2015, 22:05

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Няма пострадали, село Иганово е евакуирано

Пожар избухна тази вечер в склад за боеприпаси в карловското село Иганово. Между 19.30 и 20.20 часа откъм цеха, който е поделение на ВМЗ "Сопот", се чуваше истинска канонада от взривове, разказват хора от близките села, според други взривовете продължили близо 2 часа. Те се чували чак в Кралово, което е на 13 км. и в Сопот - на 18 км. Според министъра на икономиката Божидар Лукарски по време на взривовете в цеха, който е на 2 км. от селото, са били само двама пазачи и те са невредими. На мястото има множество линейки, пожарни коли и полиция. От Пловдив в Иганово пристигна и мобилна лаборатория за измерване на въздуха. В момента се прави замерване на въздуха. Шефът на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев обаче твърди, че взривените снаряди са конвенционално оръжие опасност от обгазяване няма.

Районът е отцепен за 24 часа. Над 250 жители на Иганово са евакуирани, това съобщи кметът Стефан Данчев, цитиран от "Фокус". В селото има голяма паника, хоратасе изнасят да нощуват при свои близки в Карлово и Сопот.

"Реакцията беше изключително бърза и професионална. Хората са се изплашили, защото помнят голямата авария от 1978 г., когато избухна взрив във ВМЗ Сопот и имаше жертви", обясни Лукарски, цитиран от "24 часа".