Топлата вода и парното поевтиняват от 6 до 13%

Портфейл

22-03-2015, 08:05

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Намаляват се и цените на тока от централите

От 1 април топлата вода и парното да поевтинеят от 6 до 13 % при различните топлофикации, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пише "Труд". Сметките бяха направени на заседание късно снощи. Окончателното решение ще се вземе на 31 март, след обществено обсъждане пет дни по-рано.
Намалението е резултат от поевтиняването на природния газ с 13,17%, пак от април.
Най-много топлата вода и парното ще поевтинеят във Варна - с 12,92%, а най-малко в Плевен - с 5,96 на сто.
Освен цената на топлата вода намаление има и в цените на електроенергията, която произвеждат топлофикациите - с до 7,19 на сто.
„Намаляваме и цените на парното, и цените на тока от централите, за да отразим понижението на природния газ. Така освен крайните битови потребители ще бъдат намалени и разходите на Националната електрическа компания”, коментира пред „Труд” председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова.
За да може „Булгаргаз да покрие част от натрупаните до момента загуби, 5,82 лева от намалението за всеки 1000 куб. м газ ще се връщат обратно в компанията.
От 1 април ще отпадне и преференциалната цена на електрическата енергия на три топлофикации - в Перник, Русе и Сливен. Причината - те работят на въглища и нямат високоефективно комбинирано производство. Така държавната Национална електрическа компания няма да е длъжна да купува скъп ток от тях. Според изчисленията на КЕВР цената на тока от топлофикациите ще намалее от 5,95% до 7,19 на сто. Най-голямо намаление ще има в София, а най-малко във Варна.
Досега, когато регулаторът намаляваше цените на парното, вдигаше тези на тока за компенсация на дружествата. „Не знам какво се е правило досега, но сега взехме справедливо решение”, коментира кроссубсидирането Тодорова.
„Булгаргаз” чака загуба от 30 млн. лева
Преди седмици “Булгаргаз” направи предложение към регулатора цената на газа за второто тримесечие на годината да бъде 523, 72 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС, което е намаление с 13, 17%. Изненадващо обаче вчера директорът на дружеството Иван Иванов поиска намалението да е по-малко. Мотивите му са, че първото предложение е направено при курс на долара от 1, 66 лв., докато сега щатската валута вече се търгува за 1, 80 лв.
“При това задържане на курса на щатския долар продажната цена на природен газ от “Булгаргаз” ЕАД ще се окаже по-ниска от разходите за закупуване на газа. По предварителни изчисления този отрицателен резултат възлиза на повече от 30 млн. лева”, пресметна Иванов.
От регулатора до момента не се съобразяват с искането на “Булгаргаз”.