Правят втори оглед след взривовете край Иганово

Общество

22-03-2015, 08:18

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Борисов следи изкъсо кризисните щабове

Втори оглед ще бъде извършен на мястото на взривовете, които станаха вчера в шести холандски склад на ВМЗ-Сопот, намиращ се в землището на сопотското село Иганово. Той ще бъде извършен от безпилотни самолети и два бронирани джипа, тип „Пустинна котка", съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от "Стандарт". Машинитеса предоставени от 61 Стрямска механизирана бригада.

Ненчев, министърът на икономиката Божидар Лукарски, областният управител на Пловдив, както и кметовете на Сопот и Карлово, пристигнаха на мястото вчера, за да се запознаят със ситуацията след мощния взрив.

Припомняме, че инцидентът се размина без жертви. Двамата пазачи, които са били единствените хора на територията, са подали сигнал (малко след 19, 30 часа). Те са невредими.

Екипи на пожарна служба, както и линейки, бяха изпратени на мястото. Полицията веднага отцепи района на склада, който се намира на около 2 км от селото.

Над 250 жители на с. Иганово бяха евакуирани заради риск от вторични взривове. Бяха създадени два кризисни щаба в Сопот и Карлово, които да следят ситуацията след взрива.

Базата, в която са станаха взривовете, не е пряко свързана с производствения процес на ВМЗ-Сопот, заяви пред журналисти Лукарски. И уточни, че там не се извършват дейности, свързани с технологичния процес и за щастие не е имало работници на завода.

Пожарните екипи потушиха огнищата малко след 21 часа. Преди това огнеборците изчакваха, защото имаше последващи взривове.

До 24 часа ще бъдат установени причините за пожара в склада, каза още Лукарски. Всякакви хипотези към настоящия момент са излишни, добави той.

Няма опасност от замърсяване на въздуха, това да конвенционални боеприпаси, които не отделят вредни вещества. Въздухът в района на с. Иганово е чист - няма изменения на стойностите на въздуха, няма превишения на показателите, няма замърсители. Мобилната апаратура е била разположена точно зад кметството на село Иганово, съобщи "Фокус".
В склада, в който са възникнали взривовете, се съхраняват неуправляеми реактивни съоръжения и противотанкови гранати, каза изпълнителният директор на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев.

Борисов следи изкъсо кризисните щабове

"Следя отблизо ситуацията с цехa за боеприпаси на ВМЗ-Сопот край село Иганово. Жертви няма, няма и опасност за населението". Това написа премиерът Бойко Борисов късно снощи във Фейсбук.

"Министърът на отбраната Николай Ненчев и министърът на икономиката Божидар Лукарски са на място и координират действията с полицията, пожарната и Регионалната инспекция по околната среда и водите. В момента се правят измервания на въздуха", поясни той.

"Докладваха ми, че няма изменения на стойностите на въздуха, няма превишения на показателите, няма замърсители. Въздухът е чист", увери премиерът.