Оръжейници: Взривовете в Иганово са умишлени

Най-доброто от печата

23-03-2015, 06:40

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще се разследва, когато всичко бъде обезопасено

Ден след взривовете, които изпепелиха склада с боеприпаси на ВМЗ - Сопот, в с. Иганово, оръжейници усилено коментират, че инцидентът е причинен умишлено. 2000 неуправляеми ракетни снаряда (НУРС) експлодираха в събота вечерта. Канонадата продължи близо 2 часа и предизвика паника в близките села. Ужасени, хората се спасяваха поединично, но до масова евакуация не се стигна. “Огньовете бяха огромни, а гърмежите - силни и начесто”, разказаха пред “24 часа” очевидци.

“Не изключваме нито една версия. Към момента не можем да кажем, че е имало саботаж,

но и не отхвърляме този вариант”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов. Той посети вчера мястото на взрива заедно с окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов. Според полицай номер 1 тротиловият еквивалент на експлозията е над 1000 кг. “Все още не са приключили процесуално-следствените действия. Не са назначени експертизи. Има още снаряди. Когато всичко бъде обезопасено, тогава ще пристъпим към разследване”, допълни Костов.

Окръжният прокурор Румен Попов съобщи, че е образувана проверка срещу неизвестен извършител. “Работи се за изясняване на причините на пожара”, каза той. И призова хората да се въздържат в близките дни да посещават района. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов издаде заповед, с която забранява достъпа на хора в радиус 3 км от гръмналия склад. Работниците също не можели да влизат в базата.

Според Румен Попов в рамките на седмица предстои да бъдат разпитани 800 души. Вчера обяснения са дали около 40 свидетели.

Дългогодишни оръжейници са убедени, че този склад не може да се възпламени от само себе си. “Няма как това да стане”, категоричен е шефът на “Подкрепа” във ВМЗ - Сопот, Димитър Атанасов и намекна за външна намеса. Никой от разследващите засега не казва как се е запалил складът. А без начилие на огън е невъзможно да се взривят толкова много НУРС-ове. Късо съединение също е изключено, тъй като в постройката няма ток от съображения за  безопасност.

“Складът е строен по соцвреме и са спазени всички изисквания. Направен е така, че при взрив осколките да хвърчат в небето, за да няма поражения встрани. Той наподобява метален цилиндър, разрязан по дължина”, обясниха специалисти от ВМЗ. На това се дължала и липсата както на щети, така и на жертви в близките села.

Две пустинни котки на пловдивската военна полиция влязоха вчера сутринта и огледаха външния периметър на взрива. В бронираните машини са били специалисти по боеприпаси и следователи. Те са установили, че прилежащите сгради нямат счупени прозорци. Складът обаче е изпепелен напълно. Експертите не стигнали до епицентъра на експлозията, тъй като трябва да минат 24 часа от нея.

Безпилотен самолет на 61-а Стрямска механизирана бригада в Карлово също извърши разузнавателен полет над мястото на аварията. Машината е заснела, че помещението липсва. От него останала само бетоновата му площадка. Според военни пораженията в никакъв случай

не могат да се сравнят със завод “Миджур”, където при подобен взрив загинаха 15 души. Не може да се прави аналог и с щетите от взривовете на Петолъчката.

“В склада в Иганово се съхранява конвенционален боеприпас, който не отделя вредни химически вещества. Замерванията показаха, че няма замърсяване на въздуха”, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. “Няма причина за притеснение, действано е адекватно. Изгорелият склад не е пряко свързан с производствените цехове. В него е имало само двама охранители, които са подали сигнал и са били евакуирани”, допълни той. По думите му взривовете са предизвикали първоначална паника у населението. Разхвърчалите се осколки запалили тревите и храстите наоколо. Шест пожарни коли бяха изпратени на място да гасят.

“Случилото се в Иганово е недопустимо. Нещата са по-сериозни, отколкото се опитват да ги представят”, заяви бившият шеф на ВМЗ - Сопот, Ангел Писков.

“Производствен процес там няма. Не можем да кажем каква е причината, докато не минат 24 часа от последния взрив”, обясни изпълнителният директор на предприятието Иван Стоенчев. Той също не вярва взривът да е причинен от самите изделия. Оборва тезата, че липсата на жертви се дължала на щастлива случайност. “Системата сработи добре, имаме план за действие в такива екстремни ситуации. Кризисният щаб в завода се събра и реагира своевременно.”

Унищожените НУРС-ове са предназначени за поразяване на танкове и жива сила. Монтират се

под крилата на изтребителите и в специални блокове на бойните вертолети. Изстрелват се от височина от 200 до 1000 м. Всеки от тях тежи 4-5 кг и струва около хиляда лева. Наричат ги неуправляеми, тъй като след задействането им не могат да бъдат насочвани.

Версията за умишлен палеж е и сред водещите за полицията, която пое разследването заедно с прокуратурата. На хората, ангажирани със случая, е наложена пълна забрана да изнасят информация. Областният управител на Пловдив Розалин Петко бе един от първите, които във фаталната вечер посети горящия склад. В продължение на два часа районът беше разтърсен от мощни гърмежи. Те се чуваха чак до Сопот, който е на 10 км.

Местните и вчера не можеха да се съвземат. Още при първите взривове хората от Иганово и Певците изтръпнали от ужас.

“Настъпи паника. Всеки тръгна да бяга. Експлозиите ехтяха една след друга. Никак не беше безопасно”, твърди кмет на близко населено място. Той се опитал да успокои хората, но не могъл да ги спре.

“Първоначалната паника е била предизвикана от спомена през 1978 г. Тогава във ВМЗ - Сопот, става авария, при която има жертви”, заяви Божидар Лукарски. Той обаче е категоричен, че опасност за близките села не е имало. “Държавните военни предприятия са изградени по всички изискуеми мерки. Въпросният склад е облицован със специален материал, който е само на територията на ВМЗ. Това е ограничило до минимум летежа на снарядите”, посочи министърът. Според него, ако този инцидент беше станал в частна фабрика, пораженията щяха да са много по-големи. Според източници на “24 часа” щетите само от взривените снаряди се изчисляват на около 2 милиона лева. проверяват и за некачествени снаряди. Химичен процес, предизвикан от некачествен материал в някой от снарядите, може да е причина за възпламеняването им. Това е друга версия, по която работят разследващите. Те обясняват, че ако е използван негоден компонент, то при определени условия - влага или топлина, той може да взаимодейства с другите материали и да настъпи експлозия.

Не се изключва и възможността за човешка грешка при сглобяване на отделен боеприпас.

Богдан Богранов,  кмет на с. Певците: Можеше сега близките села да ги няма

- Г-н Богданов, вашето село е най-близо до взривилия се склад. Какво видяхте?

- Бях първият, който се обади на 112. Пожарът много бързо се разрасна. Шрапнели започнаха да гърмят. Кой както можеше тръгна да се спасява и да бяга.

- Колко време продължи канонадата?

- Повече от час и половина. Започнаха да идват пожарни отвсякъде. Аз лично преброих шест.

- Какви бяха вашите действия?

- Веднага информирах кмета на Карлово Емил Кабаиванов, тъй като складът е на територията на общината. Той ми каза “Богдане, изчакай за момента”. Отговорих му, че не бива да се създава психоза.

- Службите за колко време реагираха?

- Веднага. Те знаят за какво става въпрос и бяха притеснени. Скоро не беше ставало такава авария. Иначе частични случаи има, въпреки че ги укриват. Но тази беше нещо сериозно. Добре че не е имало хора, иначе щяхме да броим жертвите.

- Откъде сте сигурен?

- Работил съм във ВМЗ 34 години. Бил съм началник на най-големия цех с 1200 души, така че съм наясно.

- Само пазачи ли е имало на площадката в Иганово?

- Нямам представа сега как е разположена охраната там. Но това, което се случи, е обезпокоително.

- Защо?

- По разпоредбите готовата продукция трябва веднага да се изнася, щом приключи смяната. Но едва ли се спазва този норматив. Когато се създава военен завод, складовите помещения не трябва да бъдат на територията на предприятието. А както е известно, в Иганово има и цехове.

- Успокоиха ли се хората във вашето село?

- Първоначални всички бяха много изплашени. Опитах се да им обясня, че няма да има последствия, макар да осъзнавах какъв риск поемам. Тук е барутен погреб. Можеше близките села сега да ги няма.