Производители: Яйцата няма да поскъпват за Великден

Новините

23-03-2015, 08:51

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

БГ кокошката 20% по-евтина от европейската

С 20 на сто по-малко плащаме у нас за замразените бройлери в сравнение с повечето европейци. По данни на Европейската комисия средната цена на пилешкото в общността е 373,63 лв./100 кг, а у нас е 297 лв./100 кг. През различните месеци разликата в цените се движи между 13 и 25 на сто, става ясно от анализ на аграрното министерство за птичето месо и яйцата. Заради по-евтините фуражи през миналата година цените на замразеното пиле са с до 5% по-ниски в сравнение с 2013 г.

Около 10 пилета изяжда всеки българин годишно сочат данните на агростатистиката. Тези данни не включват пилешките мезета, които похапваме в заведенията. Общата консумация в страната е 158,4 хил. тона месо и дреболии. Годишното потребление на яйца на лице от домакинство през 2014 г. е 140 броя, като през второто тримесечие покрай Великден традиционно се похапват най-много.

Яйцата няма да поскъпват за Великден, увери шефът на най-голямата фирма производител у нас "Яйца и птици - Зора", с. Дончево, Иван Иванов. Според него в момента пазарът е много слаб. Това се дължи на факта, че сега са пости и има свръхпроизводство. Не на последно място има и голям внос, но никой не знае какъв е произходът на пристигналите у нас яйца - полски или украински. Сега един продукт от фирмата му струва 17 - 18 ст. с ДДС.

Няма опасност от дефицит, увери и Благо Джиев, собственик на птицекомбината в Костинброд. По традиция освен с наши продукти по това време ще ни залеят и с полски и румънски внос. При вноса на птиче месо обаче ситуацията е катастрофална според него. Месото, което влиза от Полша с платен ДДС, е на същата цена, на която е нашата продукция без начислени данъци, което се дължи на незаконен внос, оплака се производителят. На място стоката се преопакова и се предлага като родно производство, твърди Джиев.

В същото време износът на птиче месо от страната се е увеличил с 15 на сто, като почти целият – 96%, е за страни от ЕС. Най-големи количества сме изпратили в Гърция – 16,7 хил. тона, Румъния и Франция. 70 на сто от износа на яйца също е за южните ни съседи от Гърция, съществени количества се насочват също така към Австрия, Ирак и Румъния.

Производството на птиче месо в ЕС ще достигне 14 млн. тона до 2024 г., прогнозират експерти в Брюксел. Причините за това са очаквано задържане на цените на фуражите на сравнително ниски нива и силното вътрешно и световно търсене. По прогнозни данни на Европейската комисия (ЕК) производството на птиче месо в ЕС през миналата година е достигнало малко над 13 млн. тона, което е с близо 2% над нивото от предходната година.

Производството и потреблението на птиче месо в ЕС нарастват стабилно вече години наред, се казва в анализа на аграрното министерство. Основни фактори за това са сравнителните предимства на птичето месо спрямо останалите видове месо, като достъпни цени, удобство, липса на ограничения за консумацията на религиозна основа, здравословен имидж, ограничени емисии на парникови газове, по-ниски разходи за производство, кратък цикъл на производство и по-ниски нива на необходимите инвестиции.

Благодарение на ниските цени на фуражите през последните две години птичето месо е успяло да компенсира по-ниското предлагане на говеждо и свинско месо. Това увеличение е концентрирано главно в няколко държави - членки на ЕС, основни производители – Германия, Испания и Полша, които заедно представляват 44% от общото производство на птиче месо в ЕС през 2013 г.

Световното търсене на птиче месо също ще остане силно. Повишаващото се потребление в Близкия изток, Южна Африка, други африкански държави като Гана и Бенин и Азия може да продължи и през следващите десет години.