Ремонтът на националния стадион започва до есента

Слагат ново табло, подменят настилката на терена и освежават съоръжението

Националният стадион „Васил Левски” ще бъде ремонтиран до есента, съобщи спортният министър Красен Кралев. Реновирането трябва да започне през лятото – в паузата на шампионата.

„На дневен ред е ремонт на стадион „Васил Левски”. Имаме намерение да купим табло, което да отговаря на световните стандарти. Сградата да се санира отвън и да се подмени теренът – тревното покритие. Това са възможностите ни в момента”, обясни Кралев. По негови думи сегашното съоръжение може да бъде лицензирано за провеждане на международни състезания, мачове от Шампионска лига и на националния отбор.

Стадионът трябваше да премине през спешен ремонт още преди мачовете на „Лудогорец” в най-престижния клубен турнир, защото не отговаряше на изискванията на УЕФА, припомни в. „Монитор”. Близо 20 дни преди първата среща на разградчани „Васил Левски” беше стегнат, така че да може да поеме домакинствата. Ударните строително-монтажни дейности тогава бяха концентрирани предимно в сектор „А“, като се освежаваха всички офиси и коридори, водещи към ВИП ложата, която трябваше да се разшири от 410 на 500 места.

Според спортния министър след планирания сега ремонт стадионът ще може да приеме новия цикъл от мачове на националния отбор през есента и евентуални домакинства на български отбор за Шампионска лига.

С реновирането обаче от дневния ред отпадат плановете за вдигане на нов национален стадион. Такава идея беше лансирана още преди години, като вариант беше съоръжението да се изгради на 4-ти километър или в близост до летище София.

„Засега държавата не разполага с ресурс да инвестира в нов национален стадион. Това е много скъпо съоръжение”, заяви Кралев. Той беше категоричен, че трябва да се мисли по-скоро за развитието на масовия спорт при децата.

„Лично за мен приоритет трябва да са българските училища. Трябва да се тревожим далеч повече, че имаме училища без физкултурни салони”, обясни министърът къде трябва да се насочат ограничените налични средства. По негови думи точно това ще е един от приоритетите на ведомството му.