Софиянка в топ 5 на най-заможните българи

Шест дами са декларирали до 19 март доход над 1 милион лева

Сред 32-мата заможни българи, които са декларирали до 19 март доходи за 2014 г. над 1 милион лева, има 6 жени. Най-богатата от тях е обявила доходи от 4,6 млн. лв. в годишната си данъчна декларация. Тя също е от София, на 58 години е, и се нарежда на 5-то място в общата класация на най-заможните българи, които вече са обявили доходите си. Жената е спечелила парите си от упражняване на патентна дейност, обявиха от НАП.

В Топ 5 на хората с най-високи доходи влизат българи, които са изкарали между 4,6 млн. и 7,5 млн. лв. през миналата година. 7,5 млн. лв. облагаем доход е декларирал в годишната си данъчна декларация 36-годишен столичанин. Основната част от приходите му е от продажба на дялове в търговско дружество - 7,3 млн. лв., останалите му доходи от близо 200 хил. лв. са от заплата.

До момента в НАП са подадени 120 000 декларации за облагане на доходите, като близо една трета от тях са изпратени по интернет - с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис. ПИК се взима от офиса на НАП по постоянен адрес. Общият облагаем доход на тези 120 хил. души (доходите им след платени осигуровки) е над 1 млрд. лв.

От НАП очакват в оставащите 40 дни до 30 април над 350 000 души да подадат данъчните си декларации. През тази година отстъпката от 5% от данъка върху доходите се ползва, ако декларацията е подадена онлайн до 31 март, гражданинът няма никакви неплатени публични задължения и дължимата сума е преведена по сметката на НАП до 30 април. Видеоръководства за попълване на декларацията за доходите на гражданите може да се видят в Youtube канала на НАП.