560 структури на администрацията се обединяват в интегрирана информационна система

Очаква се 10% намаление на разходите за държавната администрация

560 структури на държавната администрация се обединяват в интегрирана информационна система от есента. С тази голяма стъпка към електронното управление се похвали екипът на вицепремиера Румяна Бъчварова.

На пресконференция в Министерски съвет началникът на политическия кабинет на Бъчварова Антон Герунов представи резултатите от работата по европроект, който се очаква да донесе повече улеснение както за гражданите, така и за самата администрация.

Според Герунов в момента с електронизацията на системите и електронното управление тече „административна реформа 2.0”. За него очакваните резултати от интегрираната информационна система ще са свързани с близо 10% намаление на разходите за администрация. „Оптимизацията на разходи обаче не може да бъде самоцел. Идеята е да има бързи и качествени услуги за хората”, категоричен е той.

В интегрираната система ще влязат всички административни структури на министерствата, на дирекциите, на общинските и областните администрации. В тях ще се включи и система за самооценка на администрацията, както и стандартизиран списък с предлаганите административни услуги – регистърът ще бъде надграден и разширен.

Системата ще дава възможност на потребителите да виждат работното време на всички административни структури, какви документи се издават в тях и какво е необходимо като документация от страна на гражданите, като ще са налични и шаблони за попълваните документи.

Интегрираната система ще предоставя информация за всички обявени конкурси за държавни служители и изцяло в сферата на администрацията, изтъкна още Антон Герунов. Освен обяви, в нея ще се появяват и имената на назначените на вакантните места, като така се цели постигане на повече прозрачност при назначенията.

Проектът се реализира по Оперативна програма „Административен капацитет” и е на обща стойност почти 1,5 милиона лева. Договорът за инициативата е сключен в началото на 2013 г., но работата по него реално почва от лятото на 2014 г. заради известно забавяне с обществената поръчка. Очаква се системата да бъде финализирана в края на ноември тази година, прогнозират от Министерския съвет.