Либерализираме транзитните товарни превози със Сърбия

Общество

23-03-2015, 15:16

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Превозите между двете страни ще бъдат извършвани без разрешителни

Либерализираме двустранните и транзитните товарни превози от 1 юни 2015 г. между България и Сърбия. Това ще позволява превозите между двете съседни страни да бъдат извършвани без разрешителни. За това се договориха експерти от транспортните министерства на България и Сърбия, които участваха в заседания на Смесената българо-сръбска комисия по международен автомобилен транспорт, информираха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

За превози на товари за и от трети страни разрешителният режим се запазва. Основание за това е ръстът в стокообмена между двете държави и важната роля, която играе автомобилният транспорт в развитието на двустранните търговско-икономически отношения.

Участниците се споразумяха от 1 юни 2015 г. да не се събират други пътни такси на реципрочна основа на териториите на двете страни за превозите на товари (включително за превозите с ЕКМТ/СЕМТ разрешителни), освен тол такси, винетни такси и такси за използване на конкретни пътни съоръжения.

Сръбската делегация пое ангажимент да отправи предложение пред компетентните органи за освобождаване на българските автобусни превозвачи от 1 юни 2015 г. от заплащане на такси за автобуси с българска регистрация, извършващи превоз на пътници до или транзит през територията на Република Сърбия.

След обменена информация между двете страни относно автобусните линии между двете държави и транзитно преминаващите през техните територии, бе договорено квотата от разрешителни за извършване на совалкови превози без заплащане на пътни такси за 2016 г. да остане непроменена (600 бр.), с възможност за издаване на допълнителен брой разрешителни при искане на една от страните.

Българската делегация отправи запитване за режима на движение на превозни средства, надвишаващи допустимите норми за маси и размери на сръбска територия, за което от сръбска страна бе поет ангажимент за предоставяне на необходимата информация.

Представителите на двете транспортни ведомства потвърдиха, че контролните органи на двете страни стриктно ще спазват разпоредбите на Спогодбата на АЕТР (Европейската спогодба за работата на екипажите на превозните средства, извършващи международни автомобилни превози) във връзка с контрола по прилагане на разпоредбите за времето на управление и почивки на екипажите на МПС.