36 нови случая на туберкулоза са открити в Сливенска област

Животът

23-03-2015, 17:46

Снимка:

© European Union 2011 PE-EP

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

25 болници преглеждат безплатно за туберкулоза

Внимание: туберкулозата настъпва!

Най-много са случаите в Нова Загора

36 нови случая на туберкулоза са открити в Сливенска област през 2014 година. Заболеваемостта е 18 на 100 хиляди души население. Най-висока е в община Нова Загора, а най-засегнати са пациенти на възраст от 45 до 49 години, следвани от 35-39-годишните. Това съобщи д-р Петя Михайлова – главен епидемиолог в РЗИ-Сливен.

Имунизацията е най-доброто средство за предпазване от туберкулоза, според д-р Михайлова. 98 процента от новородените са имунизирани. При част от необхванатите родителите са отказали извършване на имунизация, а в другата част от случаите има починали бебета. По временни медицински противопоказания също има необхванати – това са недоносени деца и деца със заболявания в ранния неонатален период.

В ученическа възраст - 7, 11 и 17 години, се наблюдава снижаване на обхвата с проба манту, което е свързано главно с неритмичната доставка на БЦЖ ваксина през 2014 г.

"Стремихме се да осигуряваме редовно ваксина за родилните отделения, но по отношение дейността на общопрактикуващите лекари имахме затруднения с осигуряването и обхватът е по-нисък с около 3-4 процента, в сравнение с 2013 г.", каза д-р Михайлова.

Необхванати в ученическа вързаст с времени противопоказания са бременни 17-годишни девойки и деца с респираторни заболявания и фибрилитет. Немалък е делът на необхванати по други причини - най-вече поради миграция в страната и чужбина.

"РЗИ работи по Националната програма за подобряване контрола на тубуберкулозата и по отчет на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен са изследвани 1587 лица, което е голям обем от дейност", съобщи още д-р Михайлова. Основните дейности на РЗИ по програмата са свързани със здравно-образователни кампании, оказване на организационно-методична помощ на медицинските специалисти във връзка с профилактика на туберкулозата, осигураяване на необходимите биопродукти за имунизация и реимунизация. През 2014 г. е извършена и проверка в четирите родилни отделения относно БЦЖ-имунизации, при които не са констатирани нарушения.

24 март е обявен за Световен ден за борба с туберкулозата през 1996 г. с решение на Световната здравна организация. Въпреки че от много време болестта е лечима, тя все още остава сериозен проблем и в световен мащаб. Всяка година се провеждат кампании за борба с туберкулозата.
Мотото на кампанията през 2015-а е "Открий, лекувай, излекувай всеки!".