Принципът на „мълчаливото съгласие“ няма шанс и в този парламент

Най-доброто от печата

24-03-2015, 07:10

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Решението с мудната бюрокрация е в електронизацията на услугите

Предложението на Патриотичния фронт принципът на "мълчаливото съгласие" да замени "мълчаливия отказ" при непроизнасяне в срок на администрацията се посреща с недоверие и предпазливост от останалите парламентарните сили. Това показва проверка на "Сега". В действащото законодателство "мълчаливото съгласие" е налице само в случаи и при условия, предвидени в специални закони. Опит да се въведе бе направен през 2006 г., но тогава депутатите го спряха с аргумента, че така се създава възможност за корупция.
Националистите предлагат поправка в Административнопроцесуалния кодекс, според която "непроизнасянето в срок се смята за мълчаливо съгласие" да бъде издаден исканият от просителя административен акт. Затова 7 дни от изтичането на срока за произнасяне чиновниците са длъжни да издадат поискания документ. "Мълчаливото съгласие" възниква дори в случаи, при които производството е образувано в един орган, който трябва да направи предложение до друг, а той въобще не е бил сезиран. От ПФ искат промяна и в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, с която принципът ще важи и при неиздаден в срок лиценз. 
ПГ на ГЕРБ по-вероятно няма да подкрепи предложението с аргумента, че ще улесни корупцията в администрацията. "Много по-лесно е да мотивираш чиновниците да бездействат и така автоматично да се сдобиеш с определени облаги", обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов пред "Сега".
Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров посочи, че принципно "мълчаливото съгласие" е добра идея, но трябва много внимателно да се подходи при прилагането му. "Представете си какво ще стане, ако някой получи лиценз за търговия с оръжие просто поради изтичане на срока", посочи той. И подчерта, че ако действително тази практика се въведе, трябва много ясно да се определи кръгът от въпроси, по отношение на които ще действа.
"Администрацията обикновено се нуждае от много повече време, за да си свърши работата", коментира зам.-шефът на НС Алиосман Имамов (ДПС). Той също изрази опасения, че краткият срок може да доведе до злоупотреби. Решението на проблема с бюрократичната мудност Имамов вижда във възможно най-бързата електронизация на услугите, които държавата предоставя на бизнеса и гражданите.
Принципно одобрение за инициативата на ПФ изказа червеният депутат и бивш икономически министър Румен Гечев. Но и той изтъкна, че прилагането й ще изисква най-малко да се увеличи предвиденият 7-дневен срок.