84% от месото на трапезата ни е внос

Нужно е да се затегне дисциплината при търговията с мръвки

84 на сто от месото и месните продукти, които слагаме на трапезата си, са вносни, а 77 на сто от плодовете и зеленчуците също идват от странство. Това съобщи вчера Лукан Луканов, председател на съюз „Произведено в България”, по време на дискусия за родното производство, в която взе участие и министърът на земеделието Десислава Танева, пише БЛИЦ. При облеклата 85% от предлаганите на пазара не са произведени у нас, въпреки че множество български предприятия работят за водещи световни марки. При трикотажа вносът е 70%, а при обувките 65 на сто, сочи статистиката на Българската стопанска камара, цитирана от Луканов.
С 80 млн. лв. невнесен ДДС се ощетява хазната
заради контрабанда със свинско месо, алармира от своя страна д-р Румен Караманов. По данни на Европейската комисия у нас са консумирани около 200 хил. тона свинско месо през 2013 г., което се равнява на 3 млн. прасета. От това количество произведеното в България свежо охладено месо е 54 хил. т, охладените вносни мръвки са 43 хил. тона, а 47 хил. тона е замразеното месо. При това положение над 60 хил. тона е контрабандата, което на практика е около 30% от консумацията. Оказва се, че 800 хил. животни минават през чиниите ни нелегално. Според Караманов кризата, която изживява браншът в момента, е невиждана и е необходимо да се вземат спешни мерки за защита на родните производители. Консумацията на свинско не се е променяла от десетилетия, но сме загубили възможността да произвеждаме за собствения си пазара, а сме дали възможност други да доставят у нас продукцията си, твърди експертът. За да се намали контрабандата, Караманов предлага във финансовия документ да се отразява номерът и датата на ветеринарния сертификат и обратно – върху тапията на санитарните служби да се записват търговските данни. С идеята е запознат и премиерът Борисов, а работна група обсъжда вече възможностите
да се затегне дисциплината при търговията с мръвки
Според него у нас влиза испанско месо с повишено водно съдържание и третирано с добавки, но анализите на хранителната агенция не ловят проблемното съдържание.
Междувременно стана ясно, че яйцата влизат в списъка на приходната агенция за стоките с висок фискален риск. НАП ще бъде безкомпромисна към укриването на данъци и ще има засилен фискален контрол, гарантира Бойко Атанасов, изпълнителен директор на НАП. Българските яйца са сред най-сигурните в цяла Европа, нашите носачки дори се ваксинират срещу салмонелоза, нещо, което не се извърша в другите държави от общността, съобщи д-р Димитър Белоречков, шеф на Асоциацията на птицевъдите. Той сигнализира, че няма никаква възможност да се разбере кога и къде е произведено пилешкото месо, което се продава насипано в тави по магазините. Годишно в страната влизат около 100 хил. т пилешко.