И Интерпол ще търси кое е убитото момченце от куфара

Една от причините за това е, че намереното дете може да не е българче

Интерпол и Европол ще помагат при установяване на самоличността на момчето, намерено убито в куфар на брега на язовир „Пасарел“ в петък. Изготвеният от МВР портрет ще бъде изпратен до полицейските организации, които ще го разпространят до държавите членки, пише „Преса“.

Една от причините за това е, че намереното дете може да не е българче. Портретът на момченцето бе разпространен от СДВР в неделя и бе показан по всички телевизии и печатни медии с призив, който го разпознае, да се обади на тел. 112. От столичната полиция вчера публикуваха и снимки на куфар като този, в който е открито тялото на детето, и на хавлиената кърпа, в която е било увито.

Намереният куфар край язовир „Пасарел“ с убитото момченце е зелен, марка „Самсонайт“, и е с размери 40/52/18 см. Такъв, но с размери 40/55/20 см, е с цена 694 лв. и може да се поръча от официалния сайт на фирмата производителка, показа проверка на „Преса“.

Вече са получени много сигнали за убитото дете и всички се проверяват. Голяма част от тях са несъстоятелни, неточни и неясни, обясниха от столичната полиция. Според запознати до момента няма нито едно съобщение, което да насочи разследващите към конкретна следа кое може да е намереното момченце.

„Няма и обаждане на спешния телефон от човек, който да е казал: „Аз познавам това дете“. Самоличността му все още не е установена”, каза вчера главният секретар на МВР Георги Костов. Пред Би Ти Ви той потвърди, че към МВР са подадени много сигнали, благодари на гражданите и увери, че всички се проверяват. Костов отказа да коментира различните версии за престъплението, разпространени в медиите.

Според криминални психолози убиецът е около 40-годишен, заможен и агресивен. Ние не знаем кое е това дете, как мога да разсъждавам кой го е убил, коментира главният секретар на МВР. Криминалисти са на мнение, че престъплението е извършено от роднина на момченцето. Възможно е да е родител, тъй като детето не е обявено за издирване. Другата вероятна хипотеза е, че то може да е било при близки, ако родителите му не са в страната, и те не знаят за случилото се, за да съобщят в полицията.

Детето е починало от задушаване, сочат окончателните данни на съдебните медици.

Въпреки че е удряно в главата, тези травми не са причина за фаталния край. Малчуганът е бил гледан добре, няма следи да е бил малтретиран преди убийството. Експертите са установили още, че намереното момченце не е страдало от някакви заболявания и не са му били давани лекарства.