Общинска съветничка избухна за храната в детските градини

Мисия Пловдив

24-03-2015, 10:35

Снимка:

"Съюз за Пловдив"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дават на децата продукти с ниско качество, твърди Дани Каназирева

Компромисите в храненето на децата са твърде много, което е недопустимо, твърди общинската съветничка адв. д-р Дани Каназирева. Според нея в офиса на партията й „Съюз за Пловдив“ са постъпили сигнали за доставки на некачествени продукти.

"Учители разказват как грах се вари 5 часа и отново е полусуров, рибата е замразена и една трета е вода; плодове и зеленчуци идват на два дни, но още на следващия те са изгнили. Докато повечето европейчета ядат сьомга - една от най-богатите на омега 6 мазнини, ципура и лаврак, то децата на Пловдив ядат филе от Пангасиус. Това е възможно най-евтината риба, внасяна от Виетнам и Бангладеш. В най-добрия случай децата могат да получат в менюто си риба Хек от Перу и Аржентина. Положението с плодовете и зеленчуците е подобно - внос от Йордания и Египет, зелето и ябълките са от Полша. На този фон напълно закономерно в няколко детски градини в Пловдив бяха регистрирани случаи на салмонела. Специалистите от Регионалната здравна инспекция извършиха проверка и установиха причинителя - храната", твърди Каназирева.

Според нея качеството на детското хранене е програмирано още в обществените поръчки, които провежда община Пловдив. Проблемът се състои в това, че водещият критерий при избор на доставчици е най-ниската цена, което означава и най-лошо качество. При снабдяването с продукти липсва прецизен контрол.
„Общината спестява от най-важното – здравето на децата, въпреки че родителите им пълнят бюджета и издържат партийните назначения на местни и национални структури,“ коментира общинската съветничка.

Един от примерите била последната обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на детските заведения, обявена от община Пловдив през септември 2014 г. Както и в предходните поръчки ниската цена е основният критерий за избор на доставчик. В обявлението не са посочени изисквания за качество, макар че става дума за снабдяване с хранителни продукти на детски ясли, нито система за последващ контрол. Най-странното е, че не се споменава какви санкции се налагат на фирми за развалена и некачествена храна.

“В обществената поръчка липсва и изискване за квалифициран персонал, който да се грижи за храната на децата. Единственият критерий е цената. Дори и при доставката на павета има изискване за качество“, отбелязва Каназирева.
На същия принцип са правени поръчките и за снабдяването на детските градини.
Обществените поръчки се провеждат от комисиите, в които липсват специалисти, диетолози и представители на Областната дирекция по безопасност на храните. Парадоксално е, че същите служители, които правят търговете за канализацията, определят и какво ще ядат децата.

„Дори и някой да забележи проблем във външния вид на храната, няма на кого да се оплаче, защото в администрацията няма подготвени хора. В Пловдив има Университет по хранителни технологии и осигуряването на експерти изобщо не би било трудност,“ счита Каназирева.

Сериозен проблем е и остарялото кухненско оборудване, което в някои детски градини е от средата на миналия век. Това е причината в няколко заведения да се въведе кетъринг. Няма никакъв контрол как се приготвя тази храна.

Отношението на община Пловдив към доставките на храни в детските заведения трябва да е безкомпромисно, категорична е адв. Каназирева. При бюджет от 265 млн. лв. общината има възможност да увеличи средствата, за да не се хранят децата с най-евтините и некачествени продукти. При търговете трябва да се даде предимство на българските производители, които произвеждат екологична и висококачествена продукция. При установяване на нередност в качеството на доставяните храни следва незабавно прекратяване на договора.

Общините от цялата страна могат да създадат регистър на фирмите и веднъж провалила се фирма да не бъде допускана до търгове в детски заведения.
Задължително трябва да се обновява кухненското оборудването. Най-новото обзавеждане на един блок не струва повече от 10 000 лева. Тези разходи са нищо в сравнение със здравето на децата, коментира Дани Каназирева.