„Книги за смет” на 26 април в София

Мисия София

24-03-2015, 11:22

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Книги за смет

Миналата година инициативата събра 5 тона пластмаса и раздаде 6500 книги

Инициативата „Книги за смет” за трета поредна година ще раздава книги срещу върнати пластмасови отпадъци. Желаещите да се участват ще получават книга срещу всеки килограм предадена пластмаса. Вече са ясни и датите за събитието – на 26 април в София, ден по-рано - на 25 април в Пловдив, на 9 май в Плевен и на 16 май в Бургас, пише ngobg.info.

Организаторите ще събират пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, каси. Предадените пластмаси трябва да са добре почистени, а инициаторите предупреждават, че няма да бъдат приемани блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и други предмети, които подлежат на специално изхвърляне.

Отпадъците ще бъдат събирани в жълти контейнери на „Екопак”, след което ще бъдат допълнително разделени и рециклирани. Тази година фокусът на раздаваните книги ще бъде върху приключенската литература, съобщават организаторите от „Smart books”. Миналата година инициативата събра  5 тона пластмаса и раздаде 6500 книги.