Юта върна разстрела при смъртното наказание

Свят

24-03-2015, 12:07

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-тежкото наказание бе върнато в 32 щата през 1976 г.

Юта стана първият американски щат, върнал разстрела за изпълняване на смъртна присъда, в случай че веществата за смъртоносна инжекция липсват, както стана напоследък в няколко щата, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера губернаторът на Юта Гари Хърбърт подписа съответния законопроект, гласуван по-рано този месец от щатския Сенат.

Губернаторът призна, че методът "е страшничък", но подчерта, че той дава на щата резервен вариант, посочва Асошиейтед прес.

Според вносителя на законопроекта - републиканеца Пол Рей, разстрелът е по-бърз и хуманен, докато опонентите му го заклеймяват като варварски и вредящ на имиджа на щата.

През 2004 г. Юта забрани разстрела на осъдени на смърт. През април американският Върховен съд ще се произнесе върху конституционността на смъртоносните инжекции - най-често използвания, но и но все по-спорен метод за изпълняване на смъртни присъди.

Смъртното наказание е разрешено в 32 американски щата. Към октомври 2014 г. в САЩ е имало 3035 души, очакващи смъртната си присъда. От 1976 г., когато смъртното наказание е върнато в страната, до декември 2014 г. в САЩ са екзекутирани 1394 души, посочва ТАСС.

В последните години САЩ се сблъскват с все по-голям дефицит на вещества за смъртоносни инжекции, до голяма степен поради това, че европейските производители прекратиха доставките им, тъй като са против смъртното наказание.