Бизнесът продължавал да се съмнява в конкурсите

Общество

24-03-2015, 17:18

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Законът за еврофондовете трябва да наказва тези, които грешат, и да поощрява тези, които искат да се справят с проблемите

Бизнесът продължава да смята, че има конкурси, които се преиначават, подготвят се така, че да бъдат спечелени от някого. Това коментира пред журналисти председателят на подкомисията по усвояването на средствата от Европейския съюз към Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Слави Бинев след заседанието на комисията, предаде репортер на Bulgariautre.

Според Бинев, има много проблеми във връзка с корекциите на общините, които страдат от това. „Някои от тях дори казват, че повече няма да кандидатстват по европейски програми, защото непрестанно ги наказват и то за милиони левове. Това е един от големите проблеми и може би той идва от различията при това, което е препоръчано на общините като подготовка и изискванията след това. Проблем е и съкратеното време, в което да подготвят тези неща”, поясни депутатът.

Той обясни, че малките общини имат проблеми и заради това, че не могат да поемат никакво съучастие по проектите с 10-15 %. „Те казват, че трябва да има банка, ресурс или фонд, който да гарантира самофинансирането. Административният капацитет в малките общини е поставен под изключително голямо съмнение. Много от хората, които наистина са качествени, не искат да работят за 300-400 лева. В комисията бе заявено, че понякога и политическите пристрастия също играят своята роля, което е изключително опасно”, допълни Бинев.

По неговите думи злоупотребите с евросредства са два вида – такива, които са били целенасочени, или породени поради липса на административен капацитет или от неспазване на някои процедури.

„Оттук нататък трябва да си извадим изводите и да не допускаме тези грешки, защото накрая ги плаща данъкоплатецът, целият народ”, подчерта Слави Бинев.
Той обяви, че в момента са приети пет от оперативните програми през новия програмен период. „Приемането на тези пет програми е добър сигнал. Смятах, че програмите ще бъдат приети или въобще ще почнат да функционират след местните избори, но като гледам как се движат нещата в момента, съм обнадежден, че те ще стартират по-рано”, каза още Бинев.

„Инвестирането на тези пари е по-важно, т.е. тези пари да носят пари. Препоръката на международната общност, както и на ЕС е най-вече не да се теглят заеми, а да се придърпват преки чуждестранни инвестиции. Европейските фондове не са точно преки чуждестранни инвестиции, но могат да бъдат разгледани като глътка въздух. Това елиминира нуждата да се дърпат кредити, които ще трябва да плащат нашите деца”, заяви народният избраник.
Слави Бинев каза още, че подготвяният Закон за ефрондовете трябва да бъде такъв, че да наказва тези, които грешат, и да поощрява тези, които искат да се справят с проблемите. „Бързината е важна, но по-важното е да направим закон, който наистина да регламентира въпросите, които съществуват в момента”, допълни той.