Старт на дело срещу ексмитничар, присвоявал стоки за 300 бона

Самият Гриоров не разбира в какво точно е обвинен

Окръжен съд Бургас даде ход на наказателното дело срещу Христо Григоров по обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той е обвинен в това, че в периода 17.04.2006 год. до 27.05.2008 год., в кв. Лозово,  при условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице, присвоил чужди вещи - стоки, връчени в това му качество и поверени му да ги пази и управлява, задържани по административно-наказателни преписки - отнети и изоставени в полза на държавата, намиращи се и съхранявани в на складова база в Бургас, които са получени и заприходени в склада с митнически манифести и връчени в това му качество, като стойността на присвоените вещи - стоки е в особено големи размери, а именно 277 000 лева, собственост на Агенция - „Митници", Митница - Бургас, като длъжностно присвояване е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.
Възложената му работа е била свързана с пазене или управление на чуждо имущество, в качеството му на митнически служител заемал длъжност "Главен митнически специалист“ и на материално отговорно лице на складова база. Сред присвоените вещи предмет на обвинението са цигари, алкохол и козметика.
Окръжен съд Бургас прие за съвместно разглеждане предявения от Агенция – „Митница“ София граждански иск в размер на 277 000 лв. обезщетение за причинени имуществени вреди.
В съдебната зала Григоров заяви, че не разбира в какво точно е обвинен и ще даде обяснения пред съда на по късен етап, след като бъдат изслушани всички свидетели и вещи лица. Днес съдът разпита явилите се по делото 12 призовани свидетели.
Процесът ще продължи следващите три дни, с разпита на още 25 свидетели и 3 вещи лица.