Бургас има най-добрият общински сайт в България

Мисия Бургас

24-03-2015, 17:28

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правят сайт на 50 непознати атракции у нас

В класацията се нареждат сайтовете на Столична община и Стара Загора

Бургас има най-добрата общинска уебстраница в България. Това стана ясно днес след оповестяването на резултатите от пилотното изследване на електронното управление на общините в България. То бе проведено през февруари и март т.г. от неправителствения Институт за икономическа политика. 
Наградата от името на Община Бургас получи секретарят на администрацията Божидар Кънчев.
Непосредствено след Бургас в класацията се нареждат сайтовете на Столична община и Община Стара Загора.
Общинските сайтове са изследвани в 5 категории - сигурност и защита на личната информация,  приложимост, съдържание, предлагани услуги, гражданско участие и социална ангажираност. Първата категория отговаря за съхранението на личните данни на потребителите в сайтовете и степента на компютърна сигурност при използването им. Приложимостта се определя от наличието на необходимата информация - нормативни актове, протоколи, сервизна информация - дали тя се открива от търсачките и е удобно разположена в страницата. Важно е сайтът да съдържа работното време и контактите на отговорните фактори в общините, навременното обявление на събития - конкурси, срокове за поддаване на други документи, ремонтни дейности и др.
Страницата на Община Бургас е призьор в 4 от петте категории.
Проучването, проведено с подкрепата на посолството на САЩ в България, използва Индекса за електронно управление на общинските интернет страници. Методологията, която е разработена в Щатите, изследва функционалността на страниците на градовете с най-голямо интернет потребление в света от 2003 г. насам. Тя бе представена от д-р Джеймс Мелитски и д-р Арун Манохаран - специалистите, които са обучили българския екип на Института за икономическа политика.
"Това, което нашата работа показва, е, че работещото електронното управление не е въпрос на еднократни институционални решения, а устойчив процес. Това е видимо от различните резултати на много от градовете на всеки две години." каза още д-р Манохаран.