Незаконна сеч изяжда Западен парк

Общината: Хванали сме само три каруци

Десетки дървета са поголовно изсечени в столичния „Западен парк", установи проверка на „Телеграф". Незаконната сеч на дървесина се вихри безнаказано от години, но в последно време придобива мащабни размери и „изяжда" с голяма сила природата в един от най-големите паркове в столицата.

Огромни площи с дървета от парка са станали жертва на набезите на живеещите в района роми, които изсичат дърветата, за да се стоплят или за да ги продадат. Един от най-пострадалите райони е зоната, граничеща с края на бул. „Александър Стамболийски", откъдето започват и първите къщи на съседния ромски квартал „Факултета". Началото на парка е опасано от своеобразна завеса от дървета, които не са докоснати. Няколко метра зад тях обаче ситуацията придобива кошмарен облик - десетки изсечени дървета, прерязани очевидно непрофесионално. Повечето от тях са съсечени на доста голяма височина, което говори и за факта, че бракониерите дори не са си направили труда да се наведат, докато са ги поваляли.

Целият район е опасан със следи от коне и каруци, а редом до съсечените дървета е образувано и своеобразно сметище, в което са изсипани килограми боклуци. „Захранващите" го са отново роми от съседния квартал, които не се притесняват да изсипват отпадъците си върху зелените площи посред бял ден.

„Сечта е от години, идват с каруците и през деня и през нощта, нямат никакви притеснения да унищожават парка, защото никой не ги преследва", разказа възрастна жена, живееща в района. Нейни съседи от квартала допълниха, че циганите използват децата си като своеобразен „патрул", който обикаля по границите на парка, докато възрастните повалят дърветата. Ако хлапетата забележат някой „съмнителен" посетител в района, който не преминава по централните алеи, го посрещат и напътстват откъде точно да мине, за да не стане свидетел на сечта.

„В последния месец и половина заради сечта на дървета в Западния парк са задържани и конфискувани три каруци. В тази част на парка направихме скални късове. които да възпрепятстват влизането на каруци и набезите понамаляха. Доколкото разбрах обаче са успели да ги преместят и така са проникнали отново", коментира шефката на дирекция „Зелени системи" в столичната община Ралица Маджарова. По думите й сега късовете са наместени отново, а за сечта е сигнализирано Трето районно управление. Предполага се че скорошните набези са станали в последния месец и половина Такива е имало и около Нова година, когато също са били конфискувани три каруци.