Старият кей с нова визия още преди лятото

Туризъм

25-03-2015, 10:46

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Крайбрежната в Поморие - 30 години по-късно

Проектът е на стойност 800 хиляди лева

Изпълнението на проекта на Община Поморие за цялостно реновиране на Стария кей напредва и се очаква до началото на летния сезон жителите и гостите на Поморие да могат отново да посещават едно от любимите си места за разходка и отдих. Проектът е на стойност 741 871, 18 лв. , които са 100 % безвъзмездната финансова помощ, отпусната за ремонтирането на кея по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”.
 „Дейностите по конструктивното укрепване на кея приключиха, остава да се направи архитектурното му оформление” – обясни кметът Иван Алексиев. „Направихме всичко възможно, за да спечелим европейско финансиране за този проект, защото кеят беше толкова опасен за посетители, че достъпът до него беше напълно ограничен. За мен е необяснимо защо една от емблемите на града в продължение на толкова години беше обречена на разруха. Ако се правеха частични ремонти нямаше да се наложат крайни мерки  като забраната за достъп до мостика, а реновирането му щеше да бъде само козметично” – допълни той.
Предстоящите дейности включват поставяне на тротоарна настилка и ново алейно осветление, монтиране на парапет, както и оформяне на „нисък кей”, предвиден за акостиране на малки кораби. 
Старият кей е обвързан с историята и поминъците на Поморие – туризма и рибарството. При построяването му, преди Втората световна война, се е използвал за пристан на товарни и пътнически кораби. Днес е туристическа атракция и място със сантиментална стойност за жители и гости на града. 
Проектът на Община Поморие „Саниране, рехабилитация и реновиране на мостик „Старият пристан”, гр. Поморие” е по мярка 4.1. „Развитие на рибарските области”, подмярка 4.1.А „Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на текущите разходи на рибарските групи” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г.