Общината реши да украси провала си на Водната палата

Мисия Пловдив

25-03-2015, 10:57

Снимка:

Архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Публикуваме без редакция позицията на съветниците от Съюз за Пловдив и председателят на „Обединение за Пловдив” адв. д - р Дани Каназирева

Премахването на кръговото движение до Водната палата е неизбежно. Това го знаят всички пловдивчани. И докато всички очаквахме управлението на Пловдив да извърши нещо разумно, общината реши да постави украса върху един от най-големите си провали. Строителството на фонтан е израз на политиката на общината – можем да правим глупости, но важното е да ги опаковаме красиво.

Това ни прави нетърпеливи – още няколко месеца ще трябва да търпим това управление на Пловдив, което предизвика гнева на участниците в движението срещу сумата от 900 000 хиляди лева.

„Съюз за Пловдив“ настоя за спешно премахване на паважа около кръга, който затрудняваше още повече движението. Общината бе принудена да признае частично неуспеха си и прие нашето предложение. Така пловдивчани платиха още 20 000 лева за премахване на паветата, ако е вярна публично оповестената сума от кмета.

В момента имаме почти 1 милион лева похарчени пари на пловдивчани, а проблемът с трафика в тази част изобщо не е решен, дори е по-голям.

Вместо с кръгово кръстовище, проблемът в тази конфликтна точка на движението в Пловдив, можеше да се реши с поставянето на т.нар. „Умни светофари”, които според текущото движение, сами включват червената и зелената светлини на определени интервали и по този начин ефективно регулират движението. Такава светофарна уредба би спестила много пари на Пловдивчани - цената й е близо 15 пъти по-ниска от цената за изграждането на въпросното кръгово кръстовище. Нямаше да има нужда и от стесняване на пътните платна.

„Съюз за Пловдив“ предложи и дългосрочно решение - изграждане на транспортен подлез на бул. „Марица – юг”. Приблизителната стойност на изграждането на подлез е 2,5-2,6 млн.лв., т.е. само 1,5 млн. повече от сега похарчените средства, но пък гарантиращо кардинално решение. 

Сега оставаме без решение на проблема, но пък с фонтан. Да им е честит на хилядите пловдивски шофьори.